Úvod > Články > Google Earth – svět na dlani

Google Earth – svět na dlani

Portál Google neustále rozšiřuje působnost svých služeb. Od plánu vytvořit obrovskou knihovnu literárních děl jej odradily zákony, tak se mimojiné pustil do provozování unikátního systému satelitních fotografií.

Jakou má projekt historii?

Jak možná víte, Google není autorem tohoto projektu, pouze jej zakoupil od jiné společnosti. Před časem jste projekt mohli znát pod názvem Keyhole – dnes již Google Earth. Tento systém satelitních fotografií využívá aktivně například CIA nebo zpravodajství CNN. Očekávalo se, že Google do aplikace samotné zasáhne a přidá do ní své prvky, odkazující na jeho web a další služby. Toto očekávání se splnilo, ale nijak to aplikaci neškodí, spíše naopak – rychleji najdete například kontakt na hotel v dané lokalitě.

Jak konkrétně funguje?

Na domovské stránce projektusi stáhnete volně šířitelnou aplikaci. Tato aplikace je spojena s freeware verzí systému – existují totiž celkem čtyři verze – jen jedna je zdarma (přehled verzí najdete níže). Aplikaci nainstalujete na svém PC. Po spuštění je zobrazen pohled na zeměkouli z vesmíru, můžete zoomovat, rotovat, pohybovat se – prostě pracovat s mapami dle vlastní libosti. Mapy jsou v reálném čase stahovány ze serveru této služby (hodně záleží na rychlosti připojení).

Praktické zkušenosti s free verzí

Aplikace i celá služba je velmi citlivá na výkon počítače a rychlost připojení k internetu. Minimální konfigurace je stanovena na PIII 500 MHz a 128 MB RAM, optimální na moderní procesory Intel a AMD a 512 MB paměti. Připojení musí být minimálně 128 kb/s, ale otázkou je, jak by na takovémto polo-broadbandu služba jela – ideální je připojení alespoň 512 kb/s. Osobně jsem službu na tomto připojení testoval a dokázal bych si ji představit i rychlejší – občas jsem musel čekat na vykreslení i v řádu desítek vteřin u složitějších map a při rychlém zoomování.

Co se podrobnosti map týká, mám smíšené pocity. Domovina firmy Google (USA) je zpracována do posledního detailu, můžete obdivovat mrakodrapy, propletené dálnice nebo třeba zavítat do přírody (národní parky apod.). Také vyhledávání zde funguje velice dobře. Evropa je na tom hůře – velké metropole jako Praha, Londýn atd. jsou zmapovány skvěle, ale například Brno, Olomouc nebo Ostrava doslova katastrofálně – tedy řekněme orientačně. Navíc vyhledávání i větších měst nefunguje – zadáte Olomouc a systém vypíše chybu, přitom ručně město naleznete bez obtíží.

Mnohé z vás budou jistě zajímat jižní oblasti, vzpomínka na letní dovolenou, najít si pláž apod. I zde můžete pořídit různě. V Turecku jsem našel jen rámcově oblast a město pobytu, ve Španělsku taktéž, lépe jsem dopadl v Itálii, kde jsem našel přímo apartmán. Asi jde spíše o náhodu, zda je daná oblast lépe či hůře zmapována. Vyhledávání v zahraničních zemích je také jen občasně funkční – spíše dle větších měst.

Jakou verzi vybrat?

Jak již bylo zmíněno, existují celkem čtyři verze projektu, jen jedna je však zdarma a nazývá se Google Earth. Dalšími verzemi jsou:

Google Earth Plus – Nabízí podrobnější mapy, spolupráci s GPS a možnost exportovat data z mapy. Cena za licenci je solidních 20 USD.

Google Earth Pro – Verze vychází ze všech výhod verzí předchozích. Navíc je zde přidána možnost zapínat a vypínat určité vrstvy a snímky jsou ještě více podrobnější. Google na domovském webu služby nabízí sedmidenní trial verzi ke stažení. Běžná cena s roční licencí činí 400 USD.

Google Earth Enterprise – Tato verze je dále dělena na mnoho podverzí. Své uplatnění najde převážně u velkých stavebních firem apod. Cena za produkt je patrně kalkulována individuálně. 

Závěrem

Služba tohoto druhu zde jistě chyběla, má široké využití a do jisté míry může být její užívání návykové – ponoříte-li se do hledání různých míst, strávíte u aplikace hodiny. Otázkou zůstává, zda bude ve free verzi mapa po čase také podrobnější nebo zůstane stejně podrobná jako nyní. Toto je ale již zcela v režii firmy Google.

25. 11. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...