Úvod > Články > Super HD od Netflix zaplatíme všichni

Super HD od Netflix zaplatíme všichni

Na nedávném CESu se Netflix pochlubil formátem Super HD, který rozhodně překonává všechno, co se na webu streamuje. A slíbil, že ještě na jaře začne nabízet první filmy.

Má to samozřejmě pár háčků. Abychom si mohli vychutnat film v 1080p HD, budeme muset mít podepsanou zvláštní smlouvu s ISP, který zase bude muset mít smlouvu s Netflixem. Objevují se ale hlasy, že vyšší poplatky budou platit i ti, kteří mají ty ISP  (např. Time Warner), kteří o Netflixu nechtějí ani slyšet.

Neflix totiž samozřejmě nechce zvednout vlastní ceny, takže vyšší náklady musí zaúčtovat všem, kteří používají internet. O tom, že by Neflix něco přispěl ISP na nutné změny infrastruktury, není ani řeči.

Většina koncových uživatelů ale bude vyžadovat rychlejší (a dodejme dražší) připojení. Žolík tedy zůstane v rukou ISP. Ti budou buď muset vyšší náklady spolknout (což není příliš pravděpodobné) nebo zdražit připojení všem.

Federální zákony totiž zakazují ISP mít různé ceny podle toho, které další služby koncový zákazník využívá. Funguje totiž princip internetové neutrality, takže ceny se nesmí lišit podle uživatele, obsahu, platformy nebo použitých periférií.

Time Warner už běduje a tvrdí, že Neflix neférově využívá koncept otevřeného internetu, na druhé straně zase existují experti, kteří jsou přesvědčeni o tom, že nové způsoby streamingu mohou konkurovat Blu-ray nebo kabelovce s HD jedině tak, že jejich poskytovatelé nebudou platit nic navíc.

Pravda bude asi někde uprostřed. Ve Spojených státech slupne streaming filmů od Netflixu plných 35 procent přenesených dat, ale službu platí jen 25 miliónů uživatelů, takže vlastně z 250 miliónů uživatelů spotřebuje výrazný kus pouhých deset procent lidí.

Pro Super HD potřebuje Netflix ty nejnovější kabely. A tady může být problém – Netflix si bez IPS nevrzne, ale přitom potřebuje platit ISP minimum, nejlépe nic. 

Jde v podstatě o stejný důvod, proč Yahoo a Microsoft již před lety přestaly koncept neutrálního internetu podporovat, v roce 2010 se k nim přidaly i Verizon a Google. Otázka, jestli by nenasytné firmy jako Netflix měly platit víc nežli internetoví prckové.

Koneckonců každý může jezdit po dálnici, ale náklaďak zaplatí na daních víc než Toyota Prius. To ale právě u amerického internetu nejde, nějaká separátní roura pro uživatele Neflixu by sice šla, ale její cena by se od ostatního přístupu nesměla lišit.

Možností tedy moc není – buď si Netflix se Super HD bude muset trhnout nohou, nebo ISP sáhnou do prasátka, anebo zaplatíme všichni, ať už filmy z Netflixu máme nebo ne.

24. 1. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...