Úvod > Články > BlackBerry 10 – mnoho povyku v podstatě pro nic

BlackBerry 10 – mnoho povyku v podstatě pro nic

Společnost Research in Motion se rozhodla, že zachrání potápějící se loď.

Pod heslem všichni k pumpám se nejdříve přejmenovala z původního poněkud šíleného názvu na mnohem logičtější BlackBerry, a potom konečně představila dva mnohokrát odkládané přístroje. A pokud lze odhadnout z ohlasu novinářů, PR musí pracovat přes čas.

Takový BlackBerry Z10 rozhodně není špatný mobil. Základem je konečně dokončený operační systém BlackBerry 10, dotovaná cena 199 dolarů je na americké poměry příznivá. Jak je dnes v kraji zvykem, dominuje displej, byť s 4,2 palci spíše na menší straně.

1,5GHz dual-core Qualcomm Snapdrgon S4 Plus procesor a 2 GB RAM by měly zaručit svižný chod, ale to platí jen o samotném operačním systému a firemních aplikacích. U těch ostatních je to spíše nic než moc.

Ani ostatní hardwarové údaje rozhodně nejsou špatné, ale o tom to už dneska není. Můžeme donekonečna debatovat o tom, jestli o 0,5 Mpx lepší fotoaparát udělá lepší smartphone nebo ne, ale budou to debaty typu „moje škodovka žere 5 litrů“. Tohle už mobily dávno neprodává.

Pokud novinka nemá nějaký ten „wow faktor“, něco, čím se budeme před kamarády pyšnit nebo kvůli čemu mobil čas od času vezmeme do ruky, nebude trhákem, ale zařadí se mezi „také přítomen“. A to si BlackBerry, jenž ztrácí zákazníky rychleji nežli pes blechy, nemůže dovolit.

Vychvalování desítky navíc poněkud zapomíná historii, která toho o firemní politice říká dost. RIM začal coby výrobce pagerů, a když ze svého interaktivního pageru nakonec udělal mobil, bylo jasné, že jde spíš o e–mail než o telefon. Mezitím chytil švung iPhone, objevil se Google s Androidem a v pozadí huhňá cosi Nokia s Microsoftem. A jako černej vzadu je tady dneska Z10.

Bude dobré připomenout, že v březnu 2009 se objevil totálně neúspěšný Storm 9530, následoval stejně velký propadák v podobě Storm 2 a jen marginálně úspěšný Torch. Nezapomenout nelze ani strašidelný tablet PlayBook, strašidelný v tom, že to byl snad jediný tablet, který nepodporoval žádný e–mail.

Během několika posledních let, kdy stratégové RIM létali ode zdi ke zdi, se trh se smartphony posunul o velký kus dál. Do odvětví, kterému stačí dvě dobré platformy, vstupuje RIM jako vzdáleně čtvrtý, navíc pozdě. Navíc některé funkce, které mají OS odlišit, lezou na nervy už i profesionálním recenzentům.

Jednou z nich je klávesnice doplněná o autokorekci a automatickou nabídku slov. Ty vyskakují nad jednotlivými písmeny, takže když zmáčkneme třeba C, tak nad třemi dalšími klávesnicemi naskočí nabídka různých slov. Přehledné to rozhodně není, a pokud nepíšeme textovky na úrovni dnešních teenagerů, tak si na jen trochu lepší slovní zásobě systém vyláme zuby.

Je to prostě slušný mobil, pokud bychom chtěli přivřít oko díky tomu, že je to první mobil s novým operačním systémem, můžeme dokonce říci velice slušný mobil. To je ale dnes málo. Když chceme rozdýchat umírající firmu, musíme mít trhák (ostatně Nokia by o tom mohla vyprávět). A k tomu má Z10 velmi, velmi daleko.

21. 2. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

 

Instagram pracuje na funkci, která umožní sledovat polohu vašich přátel

Instagram vyvíjí funkci "Friend Map", která uživatelům umožní vidět polohu jejich přátel v reálném čase.

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...