Úvod > Články > Jarní úklid u Google: končí Andy Rubin i Reader

Jarní úklid u Google: končí Andy Rubin i Reader

Google se pustil do dalšího výrazného jarního úklidu a rozhodl se zrušit řadu služeb, mezi kterými je například RSS čtečka Reader. Změny jsou ale také strukturní či personální. Android tak nadále nepovede jeho zakladatel Andy Rubin.

Google je společnost známá svoji dynamickou strukturou a skutečností, že produkuje obrovské množství projektů, které pak jen obtížně mohou všechny přežít. A tak asi pětkrát do roka přichází velké úklidy a masové zděšení z toho, které nástroje budou zrušeny či ukončeny. Internetová jednička přitom zohledňuje celou řadu parametrů – od počtu uživatelů, přes aktivitu vývoje až třeba po pozici v celém ekosystému služeb.

A jako téměř pokaždé, i tentokráte je mezi končícími službami jedna, která bude své uživatel relativně hodně bolet – RSS čtečka Reader. Podle informací, které z Google prosakují, tato informace vzbudila zděšení mezi samotnými zaměstnanci, kteří ji aktivně používají. A ani komunitu mimo nenechala klidnou a vyvolala velkou vlnu petic a nesouhlasných komentářů. Přesto se zdá, že rozhodnutí Google je definitivní a to hned z několika důvodů.

Tím asi nejdůležitějším je skutečnost, že Google považuje RSS za mrtvou technologii, která nemá budoucnost. Nemá tedy motivaci utvrzovat své stávající uživatele v tom, aby ji využívali, ale snaží se je převést například na Google Plus. RSS zmizí také z nového Chrome a podle všeho jde o kontroverzní formát dat bez větší perspektivy. Google se tak možná časem zbaví také svého zpravodajství, které je řešeno formou agregovaných RSS kanálů, se kterým má více starostí nežli zisku. Stačí se podívat na nedávné spory s vydavateli.

Druhou skutečností je, že Reader nedává smysl z hlediska hlavních produktů společnosti – nehodí se do Apps, Gmailu ani do vyhledávání. Je příliš pasivní a Google potřebuje aktivně se chovající uživatele, optimálně využívající sítě Plus. Reader je tak příliš izolovaným nástrojem, pro příliš specifickou skupinu lidí, než aby velký Google mohl dlouhodobě zajímat. Také vývoj není nijak dynamický a je pochopitelné, že pokud strojí společnost před dilematem inovovat službu, která se nikdy nezaplatí a udržet ji, nebo ji ukončit, zvolí druhou variantu.

Konec tohoto nástroje vyvolal optimismus u alternativních nástrojů, za kterými stojí menší firmy a například pro Feedly to bude mimořádně dobrá šance na vylepšení stávajících aplikací a posunu současného nástroje dále. Je ale otázkou, jak dlouho bude RSS ještě frekventovaným kanálem pro přenos dat, který budou weby využívat.

Mezi dalšími rušenými službami je pak možné najít například GUI Builder, několik widgetů UiApp pro vývojáře, Search API i aplikaci na editování fotografií Snapseed Desktop pro Mac OS a Windows. V posledním případě jde o službu, kterou Google koupil jako vedlejší produkt při vylepšování svého online foto editoru v Plus. Služba Google Building Maker pak bude nahrazena definitivně Google Map Maker. V tichosti je ukončována služba Picasa Web Albums, která není na oficiálním seznamu, ale dnes je již primárně směrována na Plus.

Personální zemětřesení

Google tentokráte neruší jen služby, ale rozhodl se citelně zasáhnout do struktury fungování celé společnosti. Sundar Pichai, který doposud vedl vývoj Chromu a Chrome OS, bude mít nyní na starosti mobilní divizi, kterou opouští Andy Rubin.  Populární ředitel stál u Androidu od samého počátku, ještě dříve, než jej Google koupil, a je spojen s jeho dominantním postavením na trhu. Ve společnosti zůstává, i když ještě není jasné, na jaké pozici. Personální sblížení Chrome OS a Androidu zase otevřelo spekulace týkající se toho, zda má smysl vyvíjet dva podobné oddělené operační systémy v jedné firmě.

Jeff Huber, který řídil divizi map, se přesune do laboratoře Google X a divize se rozdělí na dvě části. Klasické mapy budou součástí divize vyhledávání a obchodní část se spojí s reklamou. Nyní se silně hovoří o tom, že Google by mohl přijít s nějakou překvapivou novou technologickou aplikací a v jejím čele by mohl být právě volný Rubin. Ostatně vedení společnosti dalo najevo, že bude i nadále podporovat hraniční projekty experimentálního charakteru či chceme-li vědu a výzkum.

Závěrem

Google se evidentně snaží posílit pozici své sociální sítě, která je nejrychleji rostoucím projektem na světě. Jistě za cenu masivní kampaně a podpory ze strany svého tvůrce. Za rok a půl bylo zrušeno celkem 70 služeb. Personální změny pak mají společnosti přinést větší dynamiku a posunout ji kupředu. Jarní úklid zasáhl také Google Play – ten přešel o všechny aplikace, které umožňovaly blokování reklamy v hrách a dalších nástrojích. Jde totiž o klíčový zdroj financí pro Google i vývojáře.

20. 3. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.