Úvod > Články > To víte, doba ledová je doba ledová

To víte, doba ledová je doba ledová

Ačkoliv mi jistý Václav Klaus ve své knize o modré, nikoliv zelené planetě tvrdí, že žádné globální změny klimatu nejsou, letošní Velikonoce mu myslím za pravdu nedávají.

Kdyby šlo o něco běžného, asi by se na internetu a Facebooku neobjevily veselé fotky, dokumentující letošní nezvyklé počasí těsně před Velikonoci. 

Nevím, jak vám, ale mně nejdříve přišly srnky: 

Po nich mi na Facebook známý poslal instalaci jara: 

A konečně posledním příspěvkem byl velikonoční zajíček: 

Komentáře typu „to je fajn, že nám v neděli změní čas, budeme moci lyžovat o hodinu déle“, pak už ani nemá smysl komentovat. 

Svět internetu zkrátka žije zimou koncem března. Abychom se možná začali chystat na novou dobu ledovou. Kdysi to odskákali mamuti, kdoví, jak by to dopadlo nyní. 

Představte si, jak začnou zamrzat v zemi položené sítě. Jestli zmrzne moře, zamrzne i mezikontinetální kabel. Potom budeme v beranici a s rukavicemi na rukou těžce bušit do kláves počítačů, notebooků – natož tabletů. 

Všichni výrobci dotykových zařízení budou muset zrušit výrobu a přejít na jiné přístroje a jiné metody – např. rukavicově dotyková zařízení. Výrobci klávesnic budou muset zvětšit jednotlivé klapky pro písmenka, protože v palčácích se do nich prostě ne a netrefíme. Jedině rampouchem. 

Možná však konečně podobné počasí bude znamenat revoluci u silničářů. Přece jen jsou vždy překvapeni, když v zimě sněží. Teď budou moci být překvapeni i na jaře, a možná také v létě a na podzim. Třeba je to pak donutí sledovat na internetu vývoj počasí na pár dní dopředu, aby se mohli připravit – a zakoupili si nějaký ten rum na grog do zásoby. 

Otázkou je, nakolik zvládnou nápor lyžařů horská (a nejen horská) střediska. Už teď v březnu je na jejich provozovatelích znát únava. Nabízejí sice mimosezónní slevy, výdělky se jim sypou, ale každý občas potřebuje odpočinek. Pokud budou muset být v provozu po celý rok, nutně se z toho zblázní. 

Že se plovárny promění v kluziště, to je jasné. Jen nevím, jak se budou provozovat některé sporty. Pravda, třeba nedávný kvalifikační zápas ve fotbale mezi USA a Kostarikou se hrál ve sněhové vánici, ale rozhodčí byl drsný. Teprve kolem 70. minuty nechal odhrabat sníh na lajnách, aby byly krapet vidět. 

Kostarika si samozřejmě stěžovala, že zápas byl neregulérní, ale FIFA naznala, že nebyl. Určitě proto, že ve FIFA vědí o budoucím klimatu a budoucí době ledové, jen to nesmějí říct. Je jim jasné, že se budou měnit pravidla fotbalu, do nichž budou zavedeny prvky jako skluz na ledě, jak řešit balón přimrzlý ke kopačce nebo shánění náhradních míčů, až ty původní odnese sněhová smršť. Ale aspoň víme, že český fotbal konečně v té době pozvedne na světovou úroveň Sáblíková. 

Atletické mítinky, cyklistika, ba i formule 1, se budou muset přizpůsobit nové době ledové. Olympijské hry se pak budou konat každý rok, a pořád jen ty zimní. 

Možná to však může znamenat i příjemnější změnu – do nevytopených lavic parlamentu přestanou chodit ti divní politici, co žijí zcela odtrženi od reality a schvalují všechny ty podivné zákony. Takto zůstanou všechny ty zákony doslova u ledu. 

Prestižním povoláním doby ledové pak nebude ani poslanec, ani manažer, ale odklízeč sněhu a posypovač ledu. O ty bude takový zájem, že všechna jiná povolání budou v hlubokém útlumu. Koho by zajímaly výrobky z Číny nebo nová auta, když se neprohrabe ani půl metru od baráku? 

A propos, auta, ano. Znáte někdo nějakou automobilku, která vyrábí nemrznoucí auta? Možná nějaká ruská, s praktickými zkušenostmi a znalostmi ze Sibiře, bude hrát prim. Ale na japonská nebo německá s klidem zapomeňte. 

Když nad tím tak přemýšlím, asi se raději podívám na předpověď počasí, zda nehlásí už konečně oteplení. Nějak mi začíná mrznout mozek či co. A soudě třebas i dle komentářů pod články na DSL.cz, nejen mně. 

30. 3. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.