Úvod > Články > Komunikační cesty internetu: E-mail

Komunikační cesty internetu: E-mail

Článkem o historii a současnosti e-mailové komunikace zahajujeme malý seriál o komunikačních možnostech internetu. Další díly budou věnovány třeba IP telefonii, instant messangingu apod. Cílem tohoto seriálu je seznámit uživatele internetu jak s historií, tak se současností komunikačních cest internetu.

Historie e-mailu

První zmínky o elektronické poště se datují k roku 1969, kdy vědci americké agentury ARPA propojili v rámci výzkumného projektu čtyři počítače do sítě. Historie e-mailu se velice provázána s rozvojem internetu samotného - velice známý protokol SMTP byl zabudován v rodině protokolů TCP/IP, na kterých celý internet funguje dodnes. Původní SMTP protokol nebyl nijak šifrován, nároky na komfort přenosu byly minimální.

Tak jak se rozrůstalo využití internetu a rozšiřovalo se i na území mimo USA, bylo zřejmé, že bude nutno kromě textu v americké 7-mi bitovém ASCII  kódování přenášet i jiné národní znaky. Uživatelé také žádali možnost přiložit k textu obrázky, grafy nebo náčrty, proto byl původní SMTP rozšířen o MIME - nástavbu, která veškerá národní znaky či soubory kódovala do původní americké ASCII a pomocí protokolů TCP/IP odesílala v rámci sítě.

Vývojem došlo k požadavku zavést elektronickou poštu na počítače typu PC (původní SMTP protokol běžel jen na velkých sálových počítačích). Zde bylo nutno vytvořit komunikaci klient / server, takže starý SMTP protokol začal sloužit jen pro odesílání pošty. Pro příjem byl stanoven protokol POP, jehož verzi POP3 znají všichni uživatelé poštovních klientů.

Jaké služby nabízí e-mail dnes

Z osobního průzkumu mezi svými známými jsem zjistil, že většina domácích uživatelů internetu přestala využívat poštovní klienty (např. MS Outlook) a využívají výhradně webové rozhraní některého z freemailů. Důvodu k tomuto přechodu je mnoho. Jedna možnosti emailových schránek obecně jsou poněkud někde jinde než před časem (kapacita, seznamy, složky atd.), poštu máte s kompletní historií k dispozici kdekoli a nemusíte dělat složité zálohy před reinstalací PC (všichni víme, jak skvěle se zálohují data z MS Outlook Express). Ve firmách se toto nepraktikuje, otázkou je, kdy některý z freemailů nabídne zajímavé služby firmám a větším společnostem.

Konkrétní nabídky těch největších

Pro pořádek si ještě uvedeme jaké služby nabízejí ti největší z poskytovatelů freemailů – Seznam, Centum, Atlas, Tiscali, Volný, Gmail ad. Všechny uvedené jsou v majetku velkých společností, které na internetu hodně znamenají – všechny navíc komunikují v českém jazyce.

Seznam (www.seznam.cz)– Tento freemail asi není nutné představovat, celý portál je mediálně velice známý. Schránka o velikosti 2000 MB je nabízena zdarma, velikost příloh je maximálně 13 MB. Nechybí spamový filtr, POP3 a SMTP. Za zmínku stojí rychlé grafické rozhraní. Na kráse mu ubírají jen občasné výpadky, které dokáží skutečně naštvat, ale na druhou stranu nezapomeňme, že služba je zadarmo.

Centrum (www.centrum.cz)– Kdo by si nepamatoval na Bobika? Centrum je velmi známým portálem, díky popularitě VyVolených jej zná snad každý. V základu nabízí kapacitu 1 GB a přílohy o velikosti 15 MB. Za získané kredity můžete kapacitu zvýšit na 2 GB a přílohy až na 600 MB. Rozhraní je po vzoru Gmailu a Seznamu také velmi rychlé, přehledné a jednoduché.

Gmail (www.gmail.com)– Praotec všech moderních freemailů. Je stále ve vývoji, ale jako první přišel s velmi jednoduchým a rychlým rozhraním a obří velikostí 1 GB. Dnes nabízí běžně schránku o velikosti 2,5 GB a přílohy 10 MB. Uživatelé si jej chválí díky spolehlivosti. Nedávno došlo k lokalizaci rozhraní i do češtiny. Schránku si nemůže založit každý, musíte být pozváni (což dnes není velký problém).

Atlas (www.atlas.cz) – Dnes již méně využívaná služba, přesto nabízí nadstandard – schránku o velikosti 1 GB a přílohy až 10 MB. Součástí schránky je antivir a antispam zajištěný výbornou kombinací produktů Kerio a NOD32.

Tiscali (www.tiscali.cz)– Tato služba neprošla přílišnými změnami – schránka o velikosti 50 MB působí v porovnání s konkurencí doslova směšně. Je poznat, že firma se zaměřuje na jiné, čistě komerční produkty (ADSL apod.).

Volný (www.volny.cz) – Volný tak jako Tiscali nabízí jen symbolickou kapacitu – konkrétně 20 MB. Obě služby ctí alespoň fakt přítomnosti antispamu a antiviru. Schránku si u Volného lze rozšířit – to ale platí jen pro uživatele služeb této společnosti.

Email (www.email.cz)– Tento server zakoupila firma Seznam. Prozatím jej nechává běžet se všemi původními výhodami, nerozšiřuje ho. Kromě možnosti vysoké personifikace grafického rozhraní a zajímavé nabídky domén služba ničím nezaujme – rozhodně ne kapacitou schránky o velikosti 10 MB.

Neoslovily vás zde uvedené freemaily? Zkuste jiné, je jich skutečně mnoho, jen tak namátkou: Post.cz, Ladymail.com, Oceany.cz, Postilion.cz, Yo.cz, Netmail.d2.cz. Další najdete na nejrůznějších zahraničních portálech.

Anonymně to jde také

Snad mě čtenáři neukamenují za uvedení této služby – ano, e-maily lze zasílat i anonymně, tedy nastavit jakoukoli adresu odesílatele. Není tedy problém zaslat kolegovi zprávu z adresy vaclav@klaus.cz apod. Služba provozovaná zde (www.globalsearch.cz/email.asp) dokonce umožňuje i odeslání e-mailu v určený čas. Do odeslaného e-mailu je vložena reklama na domovský server s návodem jak zablokovat anonymní zasílání mailů z tohoto webu.

Závěrem

E-mail je služba, která zde existuje desítky let a pravděpodobně i další desítky let existovat bude. Trochu jej v současnosti vytlačují komunikační programy typu ICQ nebo Skype, které nabízejí mnohonásobně rychlejší komunikaci dvou i více uživatelů internetu.

1. 12. 2005

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.