Úvod > Články > Odemknout mobil? V USA trestné.

Odemknout mobil? V USA trestné.

Ve Spojených státech jsou zamčené telefony, což v praxi znamená použitelné jen u jedné firmy, běžnou praxí. Odblokování teoreticky šlo, nicméně jednotlivé firmy povolovaly odemknutí mobilů jen velice neochotně.

Alternativou bylo koupit si ten nejlevnější mobil a na internetu najít otevřený, neporovnatelně dražší mobil. Případně najít firmu, která za úplatek pošle návod k odemčení.

Letos je něco podobného ve Spojených státech už oficiálně nelegální, čili trestné. Library of Congress totiž odmítla prodloužit výjimku, takže poněkud šílený zákon Digital Millennium Copyright Act (DMCA) je na koni.

Na první pohled by se zdálo, že kongresové knihovně do podobných věcí nic není, nicméně právě knihovna má dodržování tohoto zákona na starosti. A k dalšímu jednání dojde až v roce 2015.

A zákon mluví jednoznačně – pokud to udělám na vlastním mobilu, tak má poskytovatel služby právo mne popotahovat u civilního soudu a projedu 2 500 dolarů, pokud to udělám z důvodů zištných a klíč k odblokování prodám, je to kriminální čin, u kterého vedle vězení hrozí ještě pokuta 500 000 dolarů za každý odblokovaný telefon.

Regulační agentura FCC není slovy svého šéfa Julia Genachowskiho nadšená, ale nemůže nic dělat a pouze slibuje, že se na problém „podívá“. No za to si toho Američané opravdu hodně koupí.

Podle zákona DMCA je zakázáno jakýmkoliv způsobem překonat nebo obejít digitální zámek, který kontroluje přístup k obsahu chráněnému autorskými právy. Je jasné, že šlo především o DVD a filmy, nicméně zákon je úmyslně napsán natolik zeširoka, že se pod něj strčí cokoliv, co se právě hodí.

Sice existuje rozhodnutí soudu o tom, že zákon nechrání digitální zámky v případě, že periférie komunikují mezi sebou, aniž by se jednalo o nějakou tvůrčí činnost (a sem by telefonní hovor pasoval jako klenutá řiť na hrnec), ale zkuste si to vybojovat proti hordě právníků řekněme firmy Verizon Wireless.

Nespokojení zákazníci se vrhli na petici a Bílý dům, za pár dnů se objevilo 100 000 podpisů a z Obamovy vlády se ozývá jakési huhňání o tom, že by se mělo něco udělat. Otázkou ale je co. Na jedné straně je poměrně obtížné (a to i v případě, že by se politikům opravdu chtělo, o čemž lze s důvěrou pochybovat) změnit zákon DMCA, na to  už proti němu remcalo dost lidí a všichni zbytečně.

Ale hlavní problém by mohl nastat ve chvíli, kdy si odblokování mobilů vezme za své jedna politická strana. Jednak se okamžitě zašprajcne strana konkurenční, jednak s ním nemá Obama nic společného, zákon přijal Kongres.

Navíc co je 100 tisíc podpisů proti mocné lobby, vedené bohatou asociací CTIA, která se už nechala slyšet o tom, že americký zákazník má dostatečnou volbu, takže proč by potřeboval odblokovaný mobil.

26. 4. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.