Úvod > Články > Bitcoin: záhadná měna si podmaňuje internet

Bitcoin: záhadná měna si podmaňuje internet

Bitcoin je zajímavý fenomén měny, která není vázána na konkrétní stát či jinou autoritu. Stojí jen na důvěře lidí v ní, což je její hlavní deviza i slabina. V čem je jiná než ostatní virtuální měny, kterým se nikdy tolik nedařilo?

V roce 2009 vytvořil neznámý programátor s nikem Satoshi Nakamoto virtuální měnu, kterou nazval Bitcoin. Jde o zdroj, který je možné těžit podobně jako zlato – původní naleziště byla velice jednoduše získatelná, ale postupně je to stále obtížnější. A ač se do těžby může potenciálně zapojit každý, kdo si nainstaluje příslušný program na svůj počítač, tak s běžným strojem již nezíská ani tu hodnotu bitcoinů, kterou má elektrická energie. To je také důvod, proč se dnes s touto virtuální měnou tak čilým způsobem obchoduje.

Jde přitom o komoditu, která nestojí na krytí zlatem nebo jinou stabilní pojistkou, jakou je státní banka, majetek a podobně, ale pouze na důvěře lidí v ní. Z hlediska principiálního je dobré chápat základní model, na kterém stojí. Každý bitcoin je vlastně přesně vypočítané číslo. Celkem může být těchto virtuálních objektů asi 21 miliónů, s tím, že dnes je jich v oběhu jen asi 11 miliónů. Nový kus vzniká tak, že jej počítač na základě algoritmu vypočítá. Nejde přitom o výpočet centrální (tedy peníze nikdo netiskne), ale distribuovaný, takže jde skutečně o těžbu ve vlastním slova smyslu.

Uživatelé měny jsou přitom dvou základních druhů. Předně jsou to koncový uživatelé, kteří vlastní své bitcoiny. Mimo ně jsou v síti ještě minéři, jejichž úkolem je potvrzování transakcí. Zatímco samotný převod může být proveden ihned, tak na potvrzení se musí čekat. Minér převezme transakce, které čekají na potvrzení, a hledá vhodnou funkci, která umožní převod potvrdit. Výpočet této funkce není vůbec triviální a levný. Proto si také za každou transakci bere poplatek a získává určitou odměnu, která ale časem klesá.

Těžba ale nepředstavuje jedinou možnost, jak se k bitcoinům dostat (ostatně již v roce 2030 bude drtivá většina měny zřejmě vytěžena). Jde totiž o komoditu, která je směnitelná za dolary. Těžbu je tedy možné chápat jako činnost, která je směnitelná za skutečné peníze. Je přitom třeba říci, že kurz měny je značně labilní. V únoru 2011 dosahuje hodnoty jednoho dolaru, v březnu 74 dolarů, v dubnu 159 USD.  Výkyvy v řádu padesáti i více procent v hodnotě měny přitom nejsou úplně ojedinělým jevem. Pokud tedy chce člověk investovat své peníze, může jít o silně riskantní podnik, řádově více nebezpečný, nežli třeba akciový trh.

Zajímavostí měny je také to, že je možné vlastnit jen zlomek (aktuálně na šest desetinných míst) této měny. Pokud o ni bude tedy i v budoucnu zájem, bude se chovat silně deflačně a její kurz vůči dolaru může růst i nadále.

Rizika ekologická i bezpečnostní

V současné době se diskutují především dvě velká rizika, která jsou s komoditou spojená, mimo možnou krizi důvěry, která by měnu mohla zcela znehodnotit. První je spojené s ekologií. Jde o komoditu, která je v zásadě těžená (počítaná) elektrickou energií. Podle aktuálních odhadů za jediný den počítače používané „minery“ spotřebují elektřinu za 147 tisíc dolarů (a vydělají asi 681 tisíc dolarů). Energetická náročnost celé měny rychle roste a i nadále se bude zvyšovat. Jde v zásadě o generování zcela neužitečných čísel počítači, což může znamenat netriviální ekologickou zátěž, která bude řádově vyšší, než v případě klasických měn.

Největší burza s touto měnou Mt. Gox zaznamenala nedávno útoky typu DDoS údery na vrstvu 7 ISO OSI modelu, což je vrstva aplikačního protokolu, která zahrnuje protokoly typu HTTP, FTP či SMTP. Díky tomu nebylo možné potvrzovat transakce a kurz měny se zásadním způsobem propadnul. Celý systém stojí na relativně malé P2P síti, která může být kdykoli předmětem dalších masivních útoků, které znemožní měnu používat. Pomineme-li možnosti skutečných krádeží, tak právě toto blokování měny může představovat vážný problém.

Mimochodem – společnost provozující burzu Mt. Gox připravuje vlastní virtuální měnu, která se má jmenovat litecoin. Její uvedení přitom plánuje na chvíli, kdy bude mít vyřešené a odstraněné všechny problémy spojené s bitcoiny. To ukazuje také další možnou slabinu této měny – jakákoli alternativa ji může relativně rychle nahradit.

Závěrem

Bitcoin není samozřejmě první virtuální či neoficiální platidlo, které se v poslední době objevilo. Ještě do nedávna mělo přitom (jako první velký a úspěšný projekt) potíže s otázkou legálnosti. Měna by měla být vždy spojena s legislativní úpravou a být vázána na určitý státní subjekt, což bitcoin není. Objevovali se tedy dohady, zda nepůjde o měnu mafie či drogových kartelů.  Na konci března vydal americký úřad pro finanční kriminalitu FinCEN stanovisko, kterým v zásadě posvětil fungování bitcoinových burz s tím, že pro ně musí plnit stejná pravidla jako ostatní burzy. Například PayPal na tuto skutečnost již reagoval tím, že měnu sleduje a bude zřejmě v budoucnu uvažovat o jejím zavedení.

Objevují se již první náznaky toho, že by mohlo jít o platidlo budoucnosti právě díky absenci spojení s místními vládami. Problémy ohledně zdanění vkladů na Kypru by se jí nijak nedotkly a také dohled úřadů na tok peněz je v podobných systémech jen velice omezený. Vláda nemůže bitcoiny znehodnotit vysokou inflací či uvalením mimořádné daně, což v době bankrotujících ekonomik může být velice významné.

Bitcoin přišel s mnohem lepším obchodním modelem, než předchozí měny, které se snažili redukovat své pole působnosti jen na určitou službu (virtuální peněženku, Facebook) a její autor se nesnaží vybírat žádné daně či poplatky. Měna tak žije svým životem na důvěře jejích majitelů. Také to ji dává lepší pozici a činní z ní vlastně první podobný produkt, který masověji uspěl. Na druhou stranu není možné jej nijak přeceňovat a je zde riziko, že jej ukončí nezájem, velká konkurence nebo pár DDoS útoků. Osobně bych proto byl s investicemi velice opatrný.

1. 5. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.