Úvod > Články > Bezdrát už úplně všude

Bezdrát už úplně všude

Začíná to vypadat, že jak něco nemá bezdrátové spojení, jako když neexistuje. Pronajatá auta nás prásknou firmě, že jsme jezdili moc rychle, váha v koupelně šoupne informaci na Facebook, čidlo vypne klimatizaci ve chvíli, kdy na internetu ohlásí zdražení elektřiny.

První bezdrátovou vlnu máme za sebou, v podstatě šlo o to, abychom měli udělátka a mohli si mezi sebou povídat. Najíždí vlna druhá, povídat si budou udělátka, ale bez nás. Vytváří se „internet pro věci“, propojení periférií v tom nejširším slova smyslu.

Patří mezi ně i kávovar, spuštěný z tabletu nebo budík propojený s internetem (asi abych budil dětičky na dálku, když už dávno makám. Jak se zabrání tomu, aby spáč budík zamáčknul, není současné vědě známo). Odhady plánují, že v roce 2020 bude podobně propojených věciček nejméně 12,5 miliardy.

První otázkou je, jak se to stane. Nestačí totiž jen do všeho narvat bezdrát, přece jenom ledničku nebo pračku neměníme každý týden. Drobnosti lze propojit relativně jednoduše, koumáci z Tethercell přišli na malou baterii ukrytou ve „falešné“ baterii AAA.

Mrňouse pak můžeme bezdrátově vypnout či zapnout, což se může hodit jak u vypnutí baterií otravného autíčka, se kterým nám vnouček leze na nervy, až po vypnutí požárního hlásiče, který ječí, že mu došla baterka.

Podobné baterie jsou samozřejmě drahé, první verze přijde na 35 dolarů. U drahých věcí, např. u auta, je to samozřejmě zanedbatelné. Výrobci proto chtějí do auťáků nacpat maximum, od detailnějších diagnóz (a automechanik se pak stává cvičenou opicí, která se akorát podívá na streamovaná data a už ani nemusí zastrčit kabel od počítače) nebo automatické upgrady softwarů.

Vodafone zkouší v Itálii aplikaci, která pojišťovně napráská, jak moc auto používáme. Výsledkem jsou potom změny ve smlouvě. A pokud se pojišťovně naše jízda vůbec nelíbí, může od smlouvy odstoupit. V Holandsku zase dávají čidla do popelnic, takže popeláři vyrazí až ve chvíli, kdy jsou popelnice plné. Údajně se tak uspoří 18 procent benzínu.

Druhou otázkou je potom, jak to všechno propojit. Výrobci modemů a nejrůznějších bezdrátů mají zlaté časy, šéfové ISP při představě toho, jak bude všechno nakonec propojené přes ně, začínají mít vlhké sny.

A síť umělé inteligence známá pod názvem Skynet bude zase o krůček blíž. 

3. 5. 2013

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...