Úvod > Články > O kráskách bez vrásek, Photoshopu a přistání na Měsíci

O kráskách bez vrásek, Photoshopu a přistání na Měsíci

Našel jsem tuhle na internetu ve vysokém rozlišení fotografii z Měsíce, z mise Apolla 17, a dole na kameni se skvělo číslo 32.

V dnešní době se nedá fotografiím věřit. To, co dřív patřilo mezi důkazní materiál, se dá lehce zfalšovat. Potřebujete fotku prezidenta v 90stupňovém předklonu nebo Kalouska coby loutkáře? Není problém.

Podobně jako je tomu se všemi těmi kráskami z reklam na krémy proti vráskám. V několika zemích se dokonce musely stáhnout billboardy Julie Roberts, protože jí vyretušovali vrásky tak vehementně, až se sama sobě nepodobala, což v zahraničí znamená klamání spotřebitele.

Dnes kolem nás dennodenně vznikají fotografické Rukopisy královédvorské a zelenohorské se snahou dokázat klidně podvodem něco, co není.

Třeba v dnešní době, kdy má každý chytrý i blbý telefon foťák, je dost podivné, že nikde nenajdeme unikátní a přesvědčivá videa setkání s mimozemšťany nebo létajících talířů. Ano, ve filmech, točených jako fiktivní dokument nalezený někde ve vaně nebo na záchodě (takovým se říká find footage movie), může monstrum ničit americké velkoměsto. Ale pořád je to jen fikce.

V době, kdy se fotilo na kinofilm a foťák skutečně nezvládal natáčet videa, si každý dobře rozmyslel, než udělal fotku. Na kinofilm se jich vešlo 24 nebo 36, a když jste jeli na dovolenou k moři, museli jste těch špulek mít po kapsách povícero, abyste se pak doma mohli pochlubit.

A to jste ještě museli doufat, že jste správně nastavili expozici neboli osvit, clonu, ostření, a také věřit, že vám ve fotolabu snímky vyvolají bez škrábanců nebo fleků. Podobné fotografie pak existovaly jen v jednom kuse, jestliže se nepovedly tak výjimečně, že se zaplatilo ještě jedno vyvolání.

I v té době samozřejmě existovaly pokusy o falešné fotky, ale fotomontáže šly rozeznat velmi snadno.

S tím souvisí i ten Měsíc. Existují konspirační teorie o tom, že Američané na Měsíci vůbec nepřistáli, nebo tam byla jen automatická sonda, či byla vyslána jiná, tajná posádka, která žel neměla zpáteční lístek a někde tam na Měsíci tleje do prachu.

Ten můj kámen s číslem 32 se samozřejmě vysvětlil – stejné číslo obsahuje celá sada fotografií z dané oblasti, takže číslo není na kameni, ale přidané uměle až na Zemi, jen pro orientaci.

No jo, ale pak na webu najdete spoustu fotek s kamenem, na němž se skví hned dvakrát písmeno C. Prý jde o vlas na objektivu a na nově naskenovaných fotografiích to písmeno na kameni skutečně není.

Nebo si vezměte na fotkách z Apolla 11 ten horizont – ačkoliv by Slunce mělo svítit tak, že buď je černočerný stín, nebo vše zalité světlem, na fotkách Měsíce z této mise jako by bylo světlo jen kolem modulu nebo fotografujících, a v pozadí a po stranách je zase tma.

To zmiňuji jen proto, že člověk je už tak zblblý reklamami a všemi možnými úpravami ve Photoshopu, že neví, čemu má věřit. Zde by nepomohl ani Sherlock Holmes.

U některých fotografií je totiž využití Photoshopu zjevné na první, někdy druhý i třetí pohled. Ale skuteční odborníci a mistři grafiky vám vytvoří takovou fotku, že by se koncilium odborníků hádalo, zda je, či není pravá. (Trochu to připomíná padělání obrazů starých mistrů, nezdá se vám?)

Osobně bych si přál, aby kouzla s Photoshopem (a nejen s ním) zůstala jen pro zábavu a legraci. Ale v reklamě i v novinách a časopisech aby se používaly skutečné a reálné fotografie. Co na tom, že má ženská vrásky?

A všichni ti reklamní fotografové by měli vyfasovat staré fotoaparáty na špulky s kinofilmem, aby si každé své fotky vážili a nenechali na ni sáhnout počítačové grafiky, ani kdyby jim zlatem platili.

Ale jistě, to je jen takové utopické přání. Co byste chtěli od sobotního oddechového článku, že? :-)

18. 5. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.