Úvod > Články > Konec levného VoIP za rohem

Konec levného VoIP za rohem

Kdo se domnívá, že levné telefonování pomocí systémů VoIP bude ještě dlouho pokračovat v nezměněné podobě, ten se pravděpodobně dočká nepříjemného probuzení.

Příklad z „války“

Příklad si můžeme vzít z války, kterou koncem 90. let 20. století bojovali malí nezávislí provideři DSL a lokální pobočky koncernu Bell. Podobné to bude i s VoIP, které budou nakonec vlastnit velké telefonní firmy. Převzít obchodní systém není jednoduchý proces, ale již započal. Jako příklad může sloužit Kanada – telefonní společnosti znepřístupní své sítě a čísla, a potom začnou tlačit na služby, jakým je tísňové volání 911, které systémy VoIP zatím nedokáží vyřešit.

První zákaz používat VoIP

První salvu vystřelila největší kanadská telefonní společnost Telus, která oznámila firmě Shaw Cable, že jí zakazuje použít její VoIP systém pro její zákazníky pomocí sítě Telus. Následovala akce kanadské komise Canadian Radio-television Commission, která přikázala poskytovatelům VoIP provozovat stejné služby 911 jako normální telefonní společnosti.

Jak zmáčknout Skype

S tísňovým voláním mají služby VoIP zatím nevyřešitelné problémy, a jelikož některé mají své routery mimo území USA, jen těžko je vyřeší. Zatímco zmáčknout malé provozovatele VoIP nebude tak složité, populární systém Skype je zatím odolnější. Ale i ten je zranitelný, velké firmy ho buď převezmou, nebo minimálně znesnadní. Stačí, když ke smlouvě o poskytování DSL přidají dodatek, že VoIP není povoleno, pokud není součástí služby poskytovatele broadbandu. Kabelové firmy pak za patřičný poplatek a slib, že nebudou povolovat nezávislý VoIP a Skype, dostanou přístup k sítím telefonních společností.

Něco podobného je i v dnešním americkém DSL. Firmy sice slibují 1Mb spojení, ale ve skutečnosti si pro něj musíme koupit mnohem dražší komerční instalaci, protože domácí připojení zakazuje připojení serveru.

Budoucnost VoIP

je tedy jasná, bez ohledu na to, kdo systém vynalezl nebo kdo ho prosadil, velké firmy ho nakonec budou vlastnit. Zničí nebo koupí menší konkurenty a debata o tísňovém volání najednou zanikne.

12. 12. 2005

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...