Úvod > Články > Vzpomínky na filmové festivaly

Vzpomínky na filmové festivaly

Když nyní začal filmový festival v Karlových Varech, nedá mi to, abych se neohlédl za svými zkušenostmi s ním. A s technologiemi v tiskovém středisku.

Vždy v červenci se do Karlových Varů sjíždějí milovníci filmu na festival.  Společnost se zde rozdělí na dva proudy – tzv. batůžkáře, a tzv. elitu.

Batůžkáři přijíždějí autobusy nebo vlakem, elita luxusními vozy, jež pendlují mezi Vary a Prahou na základě daných harmonogramů. Zahraniční hosté, kteří všichni dostanou nějakou cenu, pokud jsou jen trochu známí, přilétají letadlem.

Měl jsem to štěstí (či smůlu), že jsem viděl Vary z obou těchto stran. Jako student FAMU z batůžkářského, jako prezident ekumenické poroty z elitního pohledu.

Studenti a výletníci s batohem přijedou buď na autobusové nádraží, odkud je to hlavní třídou k hotelu Thermal pět minut pěšky, a cestou se dá zastavit v McDonaldu na svačinku. Nebo přijedou na vlakové nádraží na ostrohu nad Karlovými Vary, odkud je vidět na řeku Ohři. Seběhnete kopeček, přejdete most a širokou silnicí se stromořadím (pokud je nevykáceli) dojdete rovněž k hotelu Thermal. Jestliže patříte k VIP, naberou vás v Praze do mercedesu a tiše si šustíte až do Varů, kamkoliv chcete.

Podobně je tomu s ubytováním – batůžkáři berou zavděk kolejemi patnáct minut pěšky od Thermalu a do kopce, znal jsem takové, kteří přespávali v noci na kolonádě. Ale zase moc se nás tam nevešlo. Herci, režiséři, politikové a vybraní novináři bydlí v Thermalu a zbytek v okolních luxusních hotelích kolem říčky Teplá.

Batůžkáři se na festival musejí složitě registrovat a modlit se, aby na filmy, jež si v katalogu vybrali, sehnali lístky. Hodně jich je totiž rezervováno pro VIP osoby. VIP osoby se pak registrovat nemusejí, a je veřejným tajemstvím, že chodí spíše na večírky do luxusních hotelů než na filmy.

Filmůmilovní návštěvníci tráví od ranních do nočních hodin čas v leckdy malých nebo nevětraných sálech. Poroty mají naštěstí určitou výjimkou. Pro účely poroty se každé ráno v osm promítá soutěžní snímek v náhradní projekci v jednom ze salónků přímo v hotelu Thermal.

Mezi jedny z povinností jakékoliv poroty totiž patří povinnost vidět minimálně všechny soutěžní filmy. Pokud člen poroty nestihne ranní projekci v osm hodin, ještě stále si může film půjčit na DVD. Ale přece jen nejde pak o takový komfort, ani nemůžete mít pocit, jaký bývá při projekci v kinosále. 

Členové porot jsou samozřejmě také zváni na večírky, případně na VIP golfové turnaje na hřištích blízko letiště. Patří k bontonu seznámit se s tvůrci a herci, případně politiky, prohodit pár slov, projevit zájem o novinky. Ale popravdě, podobná setkání s celebritami jsou docela nudná otrava a většinou ztratíte o někom z nich iluze.

Jakousi nepsanou povinností je také setkání s místním patriarchou pravoslavné církve, který má v Karlových Varech jakousi zastřešující funkci pro všechny různorodé skupiny nejen místních obyvatel.

Poroty však mají nevýhodu, že nemohou zůstávat jako mnozí na večírcích až do rána. Ráno v osm je čeká zmíněná projekce. Přes den se pak scházejí členové poroty s notebooky na kavárenských stolech na terase Thermalu a diskutují o zhlédnutých filmech nad skleničkou vína, váží všechna pro a proti, umělecké hledisko, výpověď, celospolečenský příspěvek.

Nutná je i komunikace s tiskovým oddělením festivalu, případně vydávání tiskových zpráv, jež jsou k dispozici v novinářském centru v prvním patře hotelu Thermal. Novináři zde mají k dispozici i počítače a připojení na internet. I když se službami často jeví větší či menší nespokojenost – počítačů je málo, spojení pomalé atd. Jako vždy a všude. Ze své novinářské praxe si nevybavím akci, na níž by žurnalisté s rychlostí internetu a programovým vybavením počítačů byli spokojeni.

Inu, a v poslední dny pak napětí vrcholí. Na festivalu působí kromě té hlavní další statutární i přidružené poroty. Každá uděluje nějakou cenu. Je tedy nutné domluvit čas, místo, zajistit si účast vítězů, nezapomenout na diplomy a samotné ceny, a po slavnostním aktu předat závěrečnou tiskovou zprávu do tiskového centra.

Po posledním dnu následuje fáze oddechu pro všechny zúčastněné. Ve městě se setkáte již zcela neformálně s mnoha hosty na procházkách, zahrádkách restaurací, v oné zapadlé, ale vegetariánské restauraci na jednom dvorku za hotelem Thermal, nebo v jedné jediné restauraci v Bezručově ulici, kde umí opravdové řecké frappé a žádnou culifindu se zmrzlinou.

Osobně jsem se pak jednou v tento poslední den zcela neformálně potkal a popovídal si s patriarchou místní pravoslavné církve – v čistírně oděvů.

V jednom z mála míst, kde se ve Varech potkala elita s batůžkáři.

29. 6. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...