Úvod > Články > Novinky ve Windows 8.1: optimalizovaný systém?

Novinky ve Windows 8.1: optimalizovaný systém?

Říká se, že Microsoft zvládá vyrobit dobré Windows vždy ob jednu verzi – po solidních XP přišly strašné Vista, následované dobrými Windows 7 a mírně řečeno kontroverzním projektem Windows 8. Co přináší za hlavní novinky drobná úprava na 8.1?

Windows 8.1 se snaží reagovat na požadavky, které na operační systém kladli sami zákazníci a v řadě ohledů je pozoruhodné, že nebyly zapracovány ve verzi původní. S trochou nadsázky lze říci, že kdyby 8.1 nebyla opravená verze, mohla by být ukázkou toho, že i revoluční změna v operačním systému může být provedena alespoň obstojně.

Hlavní novinky v nové verzi jsou především dvě a týkají se vzhledu. Místo pouhých dvou druhů dlaždic je k dispozici čtveřice – navíc jsou malé čtvrtinové a velké čtyřnásobné, oproti základnímu čtvercovému tvaru. To umožňuje konečně příjemně konfigurovat základní plochu. Druhou vítanou novinkou je návrat k možnosti používat klasické tlačítko Start.

Autoři ale ukazují, že mají smysl pro detaily. Pěkným příkladem může být aplikace s kuchařkou, která umožňuje gestem otáčet stránky, takže pokud má člověk špinavé ruce, nemusí sahat na počítač. Obecně lze říci, že systém udělal velký kus práce s gesty, ale také posílil alternativní prvky ovládání jako klávesnice a myš. To jsou opět změny, které uživatelé ocení.

Na systému je dále hodně vidět inspiraci Ubuntu a dalšími alternativními systémy, takže se nové Windows snaží o maximální integraci SkyDrive, ale také o začlenění vyhledávače Bing do celého systému. Ostatně to budou možná kroky, se kterými budou mít antimonopolní úřady problém.

Změn je ale samozřejmě mnohem více – od logičtějšího Windows Store až po hromadnou práci s více aplikacemi současně, nebo nové aplikace kalkulačky, stopek nebo IE 11. Zajímavostí je také lepší možnost konfigurace Metra a vzhledu celého systému.

Programátorům se tak podařilo odstranit velké množství chyb a nedodělků, které ve Windows 8 byly identifikovány. Ale bude to stačit na konkurenci? Android roste raketovým tempem a ovládá jak mobilní telefony, tak tablety. Konkurence v podobě Apple produktů je také silná. Nový systém zřejmě na desktopech konkurenceschopný je, otázkou je, zda nepřichází již příliš pozdě.

3. 7. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.