Úvod > Články > LibreOffice 4.1: postupná cesta k ideálnímu kancelářskému balíku

LibreOffice 4.1: postupná cesta k ideálnímu kancelářskému balíku

LibreOffice 4.1 má vyjít v týdnu od 22. do 28. července a přináší celou řadu zajímavých novinek – od lepší podpory formátů Microsoftu, přes presentační mód či podporu grafické akcelerace tabulkového procesoru.

Když 28. září 2010 vznikl projekt LibreOffice jako protest proti nespokojenosti s řízením vývoje OpenOffice.org společností Oracle, nebylo příliš jasné, jakým směrem se bude balík ubírat. Někteří mu protokolovali krátkou životnost a problematické prosazení na trhu, kde již jeden velký etablovaný kancelářský balík existuje, nebo poukazovali na to, že půjde silně směrem ke cloudovým službám, zvláště těm Google, soudě podle míry sponzorství.

Po téměř třech letech je zřejmé, že obavy byly liché – OpenOffice.org byl zcela utlumen, až skončil v Apache inkubátoru a dnes se postupně snaží opět získat místo na slunci, což bude mít ale velice složité. V zásadě žádná z obav se nepotvrdila a dnes jde o silný, kvalitní a plně konkurenceschopný kancelářský balík, který využívají hojně státní úřady stejně jako soukromé podniky.

Z hlediska vývojového je možné v přechodu k LibreOffice pozorovat několik zajímavých změn. Předně podle jmen jsou autory klíčových vylepšení a zajímavých funkcí Středoevropané, což je jistě zajímavé z hlediska vývoje místní softwarové ekonomiky či celé informační společnosti. Druhou zajímavostí, již na první pohled zřejmou každému uživateli, je rychlost, s jakou jsou do balíku zaváděny novinky.

Celý vývoj se zásadním způsobem urychlil a balík se tak stal zajímavějším pro širokou veřejnost. Zatímco v minulosti se vše dlouho testovalo a vývoj nebyl právě překotný, dnešní situace je právě opačná a pro mnohé překvapivě nemá vliv na stabilitu či kvalitu balíku samotného.

Oddělení od Oraclu je patrné také v tlaku na to minimalizovat či dokonce odstranit závislost na Javě a na silnou optimalizaci. Každá – i dílčí verze – zpravidla obsahuje změny dvojího typu – odebrání zbytečného a nepotřebného kódu a přepsaní komponenty, která fungovala na javovském základě, do C++. Výsledkem je větší rychlost, stabilita i šance na udržitelný vývoj celého systému.

LibreOffice 4.1

LibreOffice 4.1 má vyjít v týdnu od 22. do 28. července a přináší celou řadu zajímavých novinek, které lze ale komentovat již nyní, protože aktuální vývojová verze je již zmražená a od té finální se bude lišit nejvýše odstraněním některých chyb, které by se v průběhu testování mohly objevit.

Nejsledovanější novinky jsou tradičně okolo textového procesoru, který vylepšuje import dokumentů ve formátech DOC, DOCX a RTF, zlepšuje práci s komentáři či poznámkou pod čarou nebo nabízí otáčení textových polí. Zajímavostí je možnost použít embeddovaná písma, což je funkce, která je dostupná také pro Impress.

Pomocí pravého tlačítka lze jednoduše otočit obrázek o 90° a z nových funkcí stojí za zmínku ještě podpora gradientů barev v textových polích. Zajímavostí je také změněný vyhledávací formulář – po stisku ctrl+f se zobrazí dole jednoduchý vyhledávací dialog, podobný jako u webových prohlížečů.

Tabulkový procesor mimo grafické akcelerace přináší především podporu importu velkých tabulek z HTML formátu (až 64 tisíc buněk), lepší spolupráci s příkazy z Excelu 2013, některé nové funkce a vylepšení spojnicového grafu. Za zmínku také stojí funkce pro počítání počtu označených buněk.

Impress přináší dvě zajímavé funkce – jednak je to nový presentační mód, který vypadá skutečně velice povedeně, a pak je to funkce pro tvorbu fotoalba přímo z fotek. Dílčích vylepšení se dočkal také Base nebo nástroj na práci se vzorci.

Za zmínku jistě stojí také změny, které se týkají vzhledu celé aplikace. První je drobná úprava tlačítka pro otevření, které obsahuje i šipku pro vyvolání historie nedávných dokumentů i tlačítko pro jejich smazání. Druhou výraznou změnou je experimentální podpora dynamického pravého panelu známého z Lotus Symphony. Pokud se osvědčí, mohl by být součástí dalších stabilních verzí. Jde ale o krok směrem ke změně poněkud zkostnatělého grafického rozhraní, které se postupně zlepšuje.

Soupeř MS Office?

Libre Office 4.1 je plnohodnotným dospělým kancelářským balíkem, který rozhodně má potenciál oslovit nemalé množství uživatelů a jeho vývoj rozhodně nestojí na tom, že by se snažil jen doplnit to, co umí jeho známější placený konkurent od Microsoftu. Ač v řadě ohledů nestačí – počínaje kvalitou klipartů, přes kontrolu pravopisu až po grafické rozhraní – rozhodně to neznamená, že by neměl v některých oblastech navrch.

První velkou výhodou jsou rozšíření, kterým MS Office nemůže příliš konkurovat. Jsou integrální součástí celého balíku, fungují rychle, kvalitně a umožňují podstatně rozšířit množinu funkcí, kterými kancelářský balík oplývá tak, aby každému vyhovoval dle jeho vlastních potřeb a představ. Druhou oblastí, kde jednoznačně hraje prim je práce s rovnicemi a vzorci, která je mnohem pohodlnější a lepší než ta, kterou nabízí Word.

Nelze ale ani zapomínat na lepší podporu otevřených formátů ODF, které se postupně stávají vyžadovanou normou na úřadech a brzy je tak zřejmě budou muset začít masověji používat i instituce, které konzervativněji zůstávají u MS Word. Příjemný je také presentační mód nebo možnost přizpůsobit si vzhled aplikace, což jsou drobnosti, které mohou v případě hledání optimálního balíku hrát ve prospěch svobodného řešení.

Libre Office jednoznačně ukazuje, že je produktem, který se snaží uspokojit potřeby komunity a nabídnout jí takové funkce, které ona sama poptává. A tato vlastnost, vycházející z konceptu open source vývoje, je velice důležitá. Libre Office ve verzi 4.1 zdá se dospěl a je připraven tvrdě konkurovat MS Office. A to rozhodně nejen cenou.

10. 7. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...