Úvod > Články > BlackBerry na prodej

BlackBerry na prodej

To, co většina analytiků už dobře rok předpovídá, se stává skutečností. Potápějící se loď jménem BlackBerry (dříve RIM) stále nedokáže ucpat masivní díru pod čarou a ani nový operační systém, ani nové mobily jako Z10 díru do světa přes opakované snižování cen neudělaly.

Firma proto ohlásila, že hledá nové alternativy a přemýšlí o strategickém partnerství, ať už se jedná o odchod z akciového trhu, nebo o přímý prodej firmy.

Analýza trhu ukazuje, že BlackBerry se už propadla i za mobily s Windows, což pro společnost meloucí finančně z posledního může být posledním hřebíčkem do rakve. Pověst nevalné hardwarové kvality přístrojů naznačená často užívanou přezdívkou „crackberry“ také prodeji příliš nepomáhá.

A tak otázkou není ani tak, jestli bude BlackBerry v příštích týdnech nebo měsících na prodej, ale spíše, kdo by ji byl ochoten koupit. V úvahu přichází několik možností. Jednou z nich je převzetí nějakou kapitálovou firmou, která ovšem brutálně ořeže všechno, co nevydělává. Z výrobce tak zůstane maximálně správce serverů.

Objevit se může někdo jako Google nebo Apple, kteří mají peněz dost a firmu by si koupili výhradně pro její patenty. Ostatně Google v tom již má praxi. Za posledních 5 let poklesla hladina akcií o 92 procent, takže z pohledu gigantů by byla za hubičku.

Další možností je samozřejmě přímý prodej, ale tady není jasné, komu. O Microsoftu se v této souvislosti mluví již několik let, ale pokud je to pravda, tak z toho Microsoft pokaždé vycouval.

Také proč by to dělal, má dost práce s potápěním Nokie, k tomu BlackBerry nepotřebuje. Stejně tak nepotřebuje někoho, kdo bude skládat hardware, na to je v Asii firem dost.

Menších, především čínských firem, kterým by se značka a nějaké ty technologie a patenty rozhodně hodily, je hodně. Tady ovšem narazí na kanadskou vládu, která již dala jasně najevo, že jakýkoliv podobný prodej zarazí s výmluvou na národní bezpečnost.

Důvodů, proč se kdysi tak mocný gigant propadl do takové chandry, je dost. Neustále odkládaný nový operační systém, nástup nepodařeného tabletu PlayBook a nedostatek vlastních nových (a hlavně podařených) smartphonů další.

Opakované přesuny na vedoucích pozicích nepomohly ani firmě, ani důvěře zákazníků a investorů. Firma navíc totálně zasklila celou transformaci, kterou smartphony od zrodu iPhonu prošly.

A když k tomu přidáme ploskolebé výroky šéfa o tom, že za pár let po tabletech nikdo ani neštěkne, je jasné, že CEO Thorsten Heins asi nebude mužem na svém místě.

Prohlásit v dubnu, kdy už firma roky míří ke dnu, že tablety nejsou dobrým obchodním modelem, zatímco jeho firma bude do pěti let neohroženým vůdcem v oblasti mobilních periférií, znamená buď totální neznalost situace, nebo bezbřehý optimismus.

15. 8. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...