Taková Vysočina, to není jen rekreační oblast současného prezidenta, to jsou často i problémy s připojením.

Rodiče mají víkendový domek na samotě v jedné z vesniček trojúhelníku Třebíč, Jaroměřice, Hrotovice. Jezdím tam rád, stejně jako jsem tam rád jezdíval jako dítě ještě za babičkou a dědečkem. Více než sto let starý a ručně stavený domek z kamene, velký sklep, hospodářská stavení. Pověst, že tajné chodby vedou z našeho sklepa na blízký zámek a někde je zakopaný poklad...

Jenže, jak dostát své povinnosti chlápka na volné noze, který je on-line pro jakoukoliv námezdnou práci týkající se překladů, článků, recenzí apod.? Když nikde v okolí není žádný signál Wi-Fi, žádná internetová přípojka, a jediné, co tu teče, je potůček za sadem?

Inu, a co využít mobilního signálu? Sice je tam omezení stažených dat jen na 150 MB, a rychlost 54 Mb/s, ale přece jen nějaké připojení by to bylo. Protože s otcem máme oba Android, rychle jsme si zjistili, že chytrý telefon může fungovat jako hotspot. Jenže až od verze Androidu 2.2. A my měli Android 2.1.

Existují samozřejmě v Google Play aplikace, které umožní využívat i takto zmrzačený telefon jako hotspot – ale zase to chce root telefonu. Tedy přístup k servisní části, která je z rozumných důvodů jinak zablokovaná. A také to není nějak moc legální. Pokud máte telefon v záruce, jak v servisu zjistí, že je rootovaný, máte rootrum.

Naštěstí telefon už dva roky má za sebou, o čemž ostatně svědčí i ta verze Androidu, takže jsme s tátou našli SuperOneClick, a jakože jdeme do rootování. Ale ani to není tak jednoduché. Soubor „rageagainstthecage“ vám každý slušný antivirák odhalí jako virus a hodí karantény nebo do koše.

Jakože ano, svým způsobem je to virus – funguje tak, že přetíží potřebné sektory, aby se otevřely, když to řeknu hodně laicky. Navíc tento soubor následně využilo hodně falešných aplikací na Google Play, které jste si nainstalovali, a aplikace bez vašeho vědomí provedly root a autorovi aplikace odeslaly vaše citlivá data. Samozřejmě Google hned po aféře všechny podobné aplikace smazal, ale „rageagainstthecage“ je prostě na černé listině.

Když jsme se tedy vypořádali i s tímto problémem, mohli jsme si konečně stáhnout Barnacle Wifi Theter. A ten skutečně po zalogování a spuštění umožní vysílat mobilní signál formou Wi-Fi i do počítačů a notebooků.

No jo, ale ta rychlost je skutečně mizerná. Nahrávání fotek na Facebook rovná se půlhodinové nudě a zívačce, i když fotky zmenšíte, co se velikosti týče. Na brouzdání po internetu je to také pomalé, ale docela to ujde, pokud povypínáte všechna načítání reklam, včetně flashových, a zvláště pak na přereklamovaném a přeplácaném ČSFD.

Ani s e-maily žádná sláva – odeslat dokument ve Wordu nebo fotku, to si stihnete udělat kafíčko, a to kafíčko stihne ještě vychladnout. A když mi takhle poslali ke korekturám nějaké PDF soubory, tiše jsem zuřil. Tři PDF jsem přijímal hodinu, půl hodiny na nich dělal a další hodinu a půl odesílal. Ano, začal jsem v jednu a skončil ve čtyři.

A to nemluvím o nutnosti mít hotspot neustále v nabíječce, protože na baterku je to hodně silný zápřah. Mobilní telefon zkrátka po dobu připojení nelze jako telefon využívat.

Pátral jsem pak po zkušenostech s internetem lidí ve vesnici a v okolí. V podstatě se shodovaly se situací při hledání Multiplexu 4 na DVB-T set-top-boxu. Stačí hrbolek, a žádný signál nemáte. Většinou tedy nemáte ani internet, ani multiplex.

Takže jsme to druhý den vzdali a vydali se domů, do civilizace, směr Brno. Za Třebíčí jsme zastavili u cesty u té dřevěné boudy, kde prodávají i ohřívají ty skvělé klobásy, a oba s tátou jsme tam kouknuli na své mobily, a oba překvapeně zjistili, že jsme připojení k nějaké Wi-Fi.

Aby ne – já byl připojen k tátovu telefonu, vysílajícímu stále jako hotspot, a on k mému! Myslím, že na delší dobu si podobné experimenty ušetříme. Alespoň do chvíle, než si koupí tablet, který mu tuhle v krámě padl do oka.

17. 8. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...