Úvod > Články > Microsoft Surface – co s tím?

Microsoft Surface – co s tím?

Tablety Surface díru do světa rozhodně neudělaly. Sice na první pohled vypadají jako iPad, ale jeho osud rozhodně nenásledovaly.

Zatímco prodej iPadů už dávno překročil 100 miliónů, Microsoft přiznal, že mu ve skladech překáží 6 miliónů neprodejných tabletů a ohlásil ztrátu této divize v hodnotě 900 miliónů dolarů.

Kde udělali soudruzi chybu, když jeden tablet vzkvétá a druhý rezne ve skladišti?  Microsoft se prostě nehodlá poučit a heslo KISS (Keep it simple, stupid) je pro něj neznámá filozofie.

Kdysi dávno to názorně ukazoval videoklip, který předváděl, jak by vypadala krabice na iPod, kdyby ji vyvíjel Microsoft. Po nekonečných změnách byla nakonec krabice plná hesel o rychlosti, MB, paměti, SD kartách, čipu uvnitř a podobných věcech, u kterých se rozbuší srdce profesionála, ale které jsou platící veřejnosti povětšinou lhostejné.

Ta je totiž netrpělivá a chce jednoduchý přístroj, který udělá, co ona chce, pokud možno deset vteřin od chvíle, kdy ji vybalíme z bedny. Na celém klipu bylo nejhorší to, že ho vytvořil sám Microsoft, který tehdy projevil náznak snahy změnit uvažování. Bohužel zůstalo u náznaku a po letech vznikl Surface.

Do masivní reklamní kampaně vrazili stratégové v Redmondu miliardy. Kde ve světě člověk zapnul televizi, tam běžela nějaká reklama. Stále nic. Co tedy bude Microsoft dělat s těmi milióny ve skladištích?

Třeba by je mohl prodávat na střelnicích místo terčů, ostřelovat klávesnice Microsoftu bývala oblíbená kratochvíle. Možná, že je firma teď bude rozdávat na konferencích místo bloků a tužky. Další možností je trestat s ním africké děti pomocí Gatesovy dobročinné nadace.

Celkem nepochopitelně nikoho nenapadlo prudce zlevnit. Tablet technických parametrů Surfacu by se za 150 dolarů nepochybně vyprodal (HP o tom může vyprávět) a Microsoft by byl finančně přinejmenším na nule, navíc by se mohl holedbat milióny prodaných kusů. Na dampingovou cenu by se po čase zapomnělo, stejně jako si dnes nikdo nepamatuje, že Microsoft držel podobnou cenovou politikou několik let nad vodou XBox.        

Peníze u Microsoftu nějak oželí, na ztráty většiny divizí si už ostatně dávno zvykli. Horší je zavržení celé platformy ze strany veřejnosti. Mezi smartphonem a tabletem toho zase tak společného není, alespoň na první pohled, ale rozhraní a operační systém jsou viditelní. A proto se tabletový propadák podepisuje i na neúspěchu smartphonů. A navíc myšlenka narvat OS připravený pro tablety na PC byla skutečně ploskolebá.

Přitom ani W8 and Surface nejsou vysloveně špatné, jen je prostě lidi nechtějí. Se smartphony od Nokie je to trošku složitější, mobily jsou poruchové až hanba. Stačí zagooglovat frázi „Problémy Nokia Lumia“ a najdeme 16 200 000 hitů, ze kterých musí ve Finsku dostávat kopřivku.

23. 8. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...