Úvod > Články > Nokia – co dál?

Nokia – co dál?

Zdálo by se, že inovace je pro Nokii křestním jménem, koneckonců firma před 150 lety zahájila existenci coby výrobce papíru a později gumových holínek.

V devadesátých letech pak byla tím nejvíce inovujícím podnikem v celém odvětví mobilních telefonů. Prodejem své mobilní divize Microsoftu nastává nutnost další inovace.

Pro většinu z nás je samozřejmě jméno Nokia spojeno s mobilními telefony, koneckonců po revoluci jsme každý z nás nějakou tu Nokii vlastnili. Po prodeji celé divize ale firmě zůstanou ještě dvě, méně známé, o to však více vydělávající divize – síťové služby a mapy.

Ve chvíli své největší finanční slávy se hodnota firmy pohybovala kolem 250 miliard dolarů a její mobily zaplavovaly svět. Spaní na vavřínech se ale nevyplatilo – Nokia nezvládla přechod na smartphony a nebyla schopna nabídnout nic, co by konkurovalo iPhonu nebo mobilům s Androidem. Následoval volný pád, nucená kuratela Microsoftu a nakonec i prodej mobilní divize tomu, kdo se na zaříznutí nepochybně podílel.

Zbylé dvě divize na tom tak špatně nejsou, navíc jim přiteče nějaká ta hotovost, o kterou se v Microsoftu plácli přes kapsu. Produkty pro telekomunikační firmy jsou již několik let tou částí firmy, která ji drží finančně nad vodou.

Druhou částí jsou mapy. Tu si sice Microsoft mohl koupit, ale dal přednost čtyřleté licenci, takže o přísun peněz je postaráno. Podle všeho to ale není licence exkluzivní, takže si Nokia může najít i další zájemce.

První část vznikla jako společný podnik se Siemensem a v poslední době generovala 85 procent všech firemních příjmů. Samozřejmě konkurence nespí, o stejné zásilky bojuje i Ericsson a čínské firmy Huawei a ZTE.

Poslední dvě firmy to ale mohou mít v západním světě obtížné, protože řada vlád již dala najevo, že se obává čínské průmyslové i vojenské špionáže (kontrolovat své i ostatní občany má zřejmě právo jen americká vláda).

Bez smarphonové koule u krku má Nokia solidní možnost udržet zbytek firmy jako solidně vydělávající společnost. Určitá nevýhoda může být v tom, že snad nikdo jiný nekombinuje síťovou infrastrukturu s čistým softwarem.

12. 9. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.