Úvod > Články > Jak Apple přechytračil Google

Jak Apple přechytračil Google

Kdysi to bývali kamarádi, teď si jdou po krku. Na jedné straně Google prolomil dominanci Applu, na druhé straně se zdá, že v řadě ohledů Apple svého rivala přechytračil.

Pokud se podíváme čistě jen na čísla, Google vládne. Především díky Samsungu ovládl svět a zaplavil ho nekonečnou nabídkou mobilů, od těch levných až po sofistikované.

Z finančního pohledu je to samozřejmě jiné, Android je open source a za licenci cinká z každého telefonu s Androidem víc u Microsoftu nežli u Googlu. Apple mezitím plní měšce, protože prakticky všechno finančně zajímavé je z vlastní dílny.

V oblasti tabletů si Apple více či méně halasně přichází s jedním až dvěma novými iPady ročně, zatímco Google a jeho partneři zaplavují trh levnými alternativami. A o tom je právě řeč.

Jak u mobilů, tak u tabletů máme pocit, že Apple a Google míří na stejné zákazníky, ale ono tomu tak docela není. 35 procent amerických studentů vlastnících smartphone má iPhone, zbytek o tom, že si ho pořídí, alespoň uvažuje.

Apple prostě míří na movité zákazníky a nehodlá (na iPhone 5C zapomeňme) z této politiky ustoupit. Prakticky všechny výrobky stojí víc nežli u konkurence s Androidem.

Zatímco Google praktikuje politiku brokovnice, kdy pokrývá spektrum od těch drahých až po ty nejlevnější, nedotovaný iPhone za pár šlupek neseženeme a firma si s jedním, maximálně dvěma modely spokojeně vystačí.

Možná je to snobárna, možná dobře zvolená finanční politika. A pokud je to to druhé, tak tady právě Apple konkurenci přechytračil. Majitelé smartphonu s Androidem pravidelně jásají nad otevřeným operačním systémem (jakoby do něj chtěli šťourat sami) a nad bohatou nabídkou aplikací zdarma. Většina z nich se nad placenou aplikací ofrňuje a raději se potýká se záplavou reklam.

Majitelé Applu na to jdou jinak. Jako první se připojí na své iTunes, pak k tomu přidají kreditní kartu a mohou nakupovat. Apple má také statisíce aplikací zdarma, ale většinou je pohodlnější zacvaknout dolar a dopřát si aplikaci, která neprudí reklamou na kdeco. Navíc, protože za telefon zaplatili víc, budou pravděpodobně movitější a ochotnější připlatit si za aplikaci.

Čili jak máme hodnotit úspěch? Procentem trhu? Počtem prodaných přístrojů? Kolik zacinká ve firemní kase? Počtem prodaných aplikací? Těžko říci. Každopádně se jedná o dvě naprosto odlišné strategie – Apple jde po bohatších, kteří si s větší pravděpodobností budou nakupovat aplikace a písničky.

Google a Android zase jdou po absolutních číslech a doufají, že v rámci toho konkurenci prostě zašlapou (ostatně u Nokie, Motoroly a BlackBerry se to už povedlo, HTC by mohl následovat). Jen Apple stojí tvrdošíjně v cestě.

24. 10. 2013

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Florida omezila sociální sítě pro děti a mladistvé

Florida přijala nový zákon omezující působení mladistvých na sociálních sítích. Děti ve věku do 14 let mají...

 

WhatsApp brzy nabídne AI nástroje pro úpravu fotografií

V beta verzi aplikace WhatsApp pro Android se objevily další novinky. Uživatelé už brzy dostanou možnost upravovat...

 

Na Spotify nově najdete videokurzy

Spotify ve Velké Británii začal nabízet videokurzy. Uživatelé si mohou vybrat ze čtyř kategorií – tvorba hudby...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...