Úvod > Články > Má integrace webu do desktopu smysl?

Má integrace webu do desktopu smysl?

Microsoft integroval Bing do Windows a mluví se o tom, že svůj webový vyhledávač obratem prodá, Ubuntu vede spor Fixubuntu, tedy webem, který říká, jak z populárního linuxového operačního systému dostat integraci webu. Má integrace webu a desktopu smysl?

Integrace dvou různých konceptů, s různou historií do jednoho celku může být často zajímavá, ale téměř nikdy není bez problémů. Tak nějak by bylo možné stručně charakterizovat snahy o spojení operačních systémů a webu do jednoho propojeného celku. Příznačné přitom je, že jeden z prvních komplexních pokusů byl založený na ActiveX ve Windows 98. Celý projekt nejen že skončil na nedostatečném výkonu a řadě bezpečnostních problémů, ale také odsoudil celý Microsoft do pozice offline inženýrské společnosti. Tytéž myšlenky – možnost vyhledávat na obsah na webu a propojit plochu s online daty se přitom vrací neustále. Dnes pak je doplněn o SaaS a další cloudové funkce.

Přijde Microsoft o Bing?

Microsoft by měl do konce roku oznámit, kdo se stane jeho novým generálním ředitelem. Favoritů se postupně vynořila celá řada, ale jasná zpráva ještě není a většina novinářů i analytiků favorizují Stephana Elopa, bývalého šéfa Nokie.

Jméno to by to bylo jistě problematické – nejen pro jeho novinářskou neoblíbenost, ale především proto, že by si snad někdo mohl myslet, že cílem jeho mise u výrobce mobilních telefonů bylo srazit cenu akcií a tím i hodnotu společnosti na minimum. Přesto se už nyní aktivně mluví o tom, jaké změny bude muset nový šéf udělat.

Velké problémy má Xbox a Bing, které ročně generují ztrátu téměř dvou miliard dolarů, což je číslo nezanedbatelné. Hovoří se tak o tom, že by obě divize mohly být na prodej. Xbox by si kupce jistě našel, neboť jde o jednu z nejpopulárnějších herních konzolí a o Bing má údajně zájem Yahoo. Prodej webového vyhledávače (a je otázkou, jak velké části ekosystému kolem něj) by byl jistě velice zajímavý hned z několika důvodů.

Windows 8 nabízejí poměrně silnou integraci desktopu a webových služeb, které zajišťuje právě Bing, takže by musel Microsoft přímo ve svém vlajkovém produktu mít přítomnou další firmu, což by mělo jistě jak ekonomické, tak také bezpečnostní konsekvence. Bing je téměř jediný konkurent Google ve vyhledávání v západním světě a mohlo by tak dojít k docela zajímavým technologickým přesunům.

Již jen samotná skutečnost, že se o prodeji mluví, ukazuje, že se integrace desktopu a webu v podání Microsoftu ani o patnáct let později nedaří o mnoho lépe a možná jde o jeden ze signálů, že blížící se akciová technologická bublina (respektive její splasknutí) může nakonec zdrtit jednoho z nejsilnějších a nejstabilnějších subjektů na celém trhu.

Canonical vs. Fixubuntu

Ubuntu od Canonicalu je možné v řadě ohledů považovat za určitý vzor toho, jak by měla integrace desktopu a webu vypadat. HTML5 aplikace lze používat úplně stejně jako běžné programy, data jsou zálohována a synchronizována přes cloud stejně jako hudba a při zadání slova do vyhledávače nejsou pročesány jen lokální dokumenty, ale systém se umí podívat také na web. Výsledkem je, že přestává existovat nějaká ostrá hranice mezi oběma koncepty.

To co na první pohled ale vypadá jako výborně zpracované a funkční se z řady důvodů některým uživatelům nelíbí. Geek bude namítat, že nemá nad svým systémem kontrolu, že ztrácí svoje soukromí a data. Obyčejný uživatel pak může být zmaten z toho, co jsou lokální data a co výsledky vyhledávání na webu. Ubuntu je díky své jednoduchosti otevřené všem, zvláště pak začínajícím uživatelům či seniorům.

Web Fixbuntu ukazuje, jakým způsobem tuto schopnost Ubuntu vypnout. To se ale nelíbí Canonicalu, který právě v této integraci vidí jeden z pilířů svého obchodního modelu a proti Fixbuntu se rozhodl zakročit. A to dopisem, ve kterém upozorňuje, že firma porušuje práva na značku Ubuntu, která patří Canonicalu, a že podobné služby a návody může uveřejňovat jen, pokud se s vydavatelem Ubuntu domluví.

Těžko říci, o jak velký problém ve skutečnosti jde. Kvůli miniaturnímu procentu by těžko Canonical aktivoval své právní oddělení, na druhé straně těžko mohlo mít Fixbuntu lepší reklamu, než právě od výrobce operačního systému.

Jde to?

Pozitivní zkušenosti s integrací cloudových či webových technologií do systému nemá ani Apple, jehož kroky buď působí nesměle a příliš je nepresentuje nebo dopadají problematicky jako otevřená verze iWorks. Ty jsou nyní pro všechny uživatele zdarma, ale přišla o celou řadu funkcí, takže se ve skutečnosti úplně dobře používat nedají. A oprav se uživatelé dočkají zřejmě až za půl roku.

Zdá se, že jediným (z důležitých hráčů) úspěšným inovátorem je v tomto ohledu Google. Jeho pozice je ulehčena hned dvěma aspekty. Předně disponuje nejlepším vyhledávačem a největším spektrem webových služeb, které může do nejrůznějších platforem integrovat. Jeho cesta je tak vlastně právě opačná než v případě Cononicalu, Apple či Microsoftu.

S tím souvisí také druhá výhoda. Vyvíjí systémy nové, nezatížené tradicí, uživatelskou zvyklostí či starými API a rozhraními, která je třeba udržovat. Integrace webu do Chrome OS je snad maximálně možně myslitelná a také Android s webovými službami spolupracuje stále lépe (i přes občasné skřípění zubů uživatelů).

Dost možná stojíme na prahu doby, která bude z pohledu operačních systémů revoluční hned ve třech směrech. Nástup cloudu otevře trh zcela novým hráčům, kteří doposud o klasické systémy nejevili zájem, jako je Oracle či IBM. Virtualizace je nepochybně businessem, který definuje nový trh a který má velkou perspektivu.

Druhým aspektem je rozvoj mobilních zařízení, jako jsou tablety a telefony, které je potřeba synchronizovat a využívat na maximum. Třetím a možná nejdůležitějším je prasknutí bubliny na akciových trzích. Nejen výborný vstup na burzu stále prodělávajícího Twitteru, ale také akcie Google přes 1000 USD ukazují, že se velká korekce blíží a je otázkou, kolik společností a v jakých oblastech kvůli nim padne. Vyčištěný prostor je pak ideální pro nové technologické revoluce.

3. 11. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.