Úvod > Články > Bitcoin: rekordní kurz i vykradené burzy

Bitcoin: rekordní kurz i vykradené burzy

Inputs.io, Bitcoin Exchange Holding a česká Bitcash.cz jsou jen drobnou ukázkou toho, že peníze uložené ve virtuální měně nemusí být vůbec bezpečné. Přesto se kurz dostal na 13 000 Kč z říjnových 2 500 Kč.

Bitcoin představuje zřejmě nejrozšířenější a nejdůležitější neoficiální měnu na světě, pokud nepočítáme klasické komodity. Stejně jako klasické peníze se přitom nemůže opírat o nic jiného, než o důvěru v systém a trh. A zdá se, že po dlouhých tahanicích se v USA stane skutečně soudně uznávanou měnou – neboť za něj lze nakupovat zboží, směňovat jej za měny klasické a má tak skutečnou hodnotu.

Kurz přitom roste raketově vzhůru. Ještě začátkem října byl pod 2 500 korunami za jeden Bitcoin. Dnešní kurz je asi 13 000 Kč a lze očekávat další růst. Díky absenci nějaké konkrétní ekonomiky nelze očekávat přirozené korekce například národní bankou nebo chováním trhu, který zde v konsolidované podobě stále neexistuje.

Rychlý růst odrážející důvěru obchodníků je paradoxní zvláště proto, že v posledních několika málo týdnech byly vykradeny (nebo zmizely) některé burzy. Jen namátkou lze zmínit Inputs.io, kde byla ztráta asi 25 miliónů korun, Bitcoin Exchange Holding v Číně s 80 milióny nebo českou Bitchash.cz s 3-4 milióny korun. Na většinu těchto ztrát přitom neexistují žádné kompenzace, pojištění či jiné záruky.

Je přitom dobré srovnání s akciovým trhem v USA, který také roste bez větších korekcí již relativně velice dlouho. Pomáhají mu zřejmě podobné důvody, jaké jsou spojené s Bitcoiny. Předně je to pumpování levných peněz do ekonomiky, neustálý růst, který převádí komoditu (akcie či BTC) v dobrý produkt s vysokým potenciálním výnosem a nedůvěra v reálné ekonomiky ve světě, spolu se šmírováním finančních kont či toků peněz.

Například zmíněná anonymita stojí za růstem komodity v Číně. BTC jsou vysoce anonymní a proto dobrým nástrojem nejen pro legální obchod, ale také pro korupci či praní špinavých peněz.

20. 11. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.