Úvod > Články > Dřív jsme se báli robotů, teď abychom se báli chytrých telefonů

Dřív jsme se báli robotů, teď abychom se báli chytrých telefonů

Zaslechl jsem dnes v televizi reklamní hlášku: „Tento pořad vám přinesly chytré telefony...“ A mně ten můj chytrý telefon nepřinese ani pivo z ledničky. Asi budu muset upgradovat.

Přišlo mi absurdní, že by chytré telefony mohly být nějak aktivní. Když jsem se však podělil o svůj údiv na všetečném Facebooku, odepsal mi kamarád Ondra S.: „Raději neupgraduj. Můj telefon už je tak vychytralej, že to pivo nosím já jemu ... on jen furt kontroluje moji polohu, abych se někde neflákal. A ve finále má na mě ještě blbý kecy.“

Což mne pobavilo. V první chvíli. Pak jsem si však uvědomil, jak tragická skutečnost to je. Pokud máte spuštěné potřebné aplikace, chytrý telefon do vás pořád hučí, kudy máte jít, jak rychle, kolik metrů do cíle, a zda byste náhodou neměli přihodit fotku na Facebook nebo Google Maps.

To je přece také novinka, že lidé budou takto pomáhat Googlu zmapovat celý svět, kam by se auta této firmy nedostala a nemohla fotit.

Čím více jsou chytré telefony chytré, tím blbější si připadám já. Byly doby, kdy telefony sloužily k telefonování. Posléze nahradily pagery, když se naučily posílat SMS. Nějaká ta hra se také hodila, vždyť člověk se rád odreaguje.

Následně se odebraly za pagerem na smetiště dějin MP3 přehrávač, protože i ty byly nahrazeny. Postupně přibylo rádio, GPS, navigace, mapy, seznamy hospod, kancelářské programy, foťák, videokamera, a následně také ovladače pro vzdálený tisk, možnosti zapisování dat v terénu, programy na zpracování 3D designu s možností odeslání do 3D tiskárny...

S mobilem se dá platit u nákupních automatů, jedno jestli kávu nebo bagetu. Mobil nám hlásí počasí a přesný čas, odjezdy autobusů, vlaků či tramvají, najde si nás, kde jsme, a nabídne nejbližší zastávku. Můžeme s ním zaplatit lístek do MHD, ale někde i do divadla a do kina.

Takže ta absurdní představa, že chytré telefony samy od sebe budou něco sponzorovat, nebo nás buzerovat, není až tak zcestná.

Kdysi v časopise ABC, když to ještě byl časopis pro zvídavou mládež, a nikoliv reklamní leták, vycházel na zadní stránce český komiks Vzpoura mozků autorů Václava Šorela a kreslíře Františka Kobzíka.

Vyprávěl o návratu jedné kosmické posádky z hvězd k Zemi, která však nepřijímala, navíc ji obklopovala růžová atmosféra. Na Zemi totiž začali vládnout roboti. Lidé je pořád tak zdokonalovali a vylepšovali, aby sami měli čas na flákání a odpočinek, že za ně roboti dělali všechno. A jednoho dne si řekli, že tu flákající se pakáž lidskou zkrátka nahradí, protože oni dělají daleko víc a umějí daleko víc věcí.

Možná i na základě tohoto komiksu později skupina Olympic nazpívala písničku Roboti už jdou z alba Laboratoř. Už tehdy měli lidé strach z přetechnizovaného světa, kde stroje umějí příliš mnoho a člověk zakrňuje zpět v neandrtálce.

Někdy mám ten pocit právě i z chytrých telefonů. Tak jsme si na ty krabičky zvykli, že bychom možná spíše vydrželi bez dýchání, než bez nich. Jsou s námi stále, i když spíme, hlídají nás poblíž, a mnozí je mají jako nezbytný atribut na WC.

Nedivil bych se, kdyby japonští vědci už experimentovali s tím, že chytrým telefonům přidělají nožičky a ručičky, a cosi jako hlavu, abychom je nemuseli nosit v kapse nebo tašce. Chytrý telefon bude způsobně ťapkat vedle nás, a když někdo zavolá, přijme hovor a vyskočí vám k uchu, kde se bude ručičkami sám držet, aby vám se neodkrvila ruka.

Jako správný tichý sluha bude předjímat vaše úkony a spustí správný program, třeba alkoholtester nebo hlídač zásob toaletního papíru. Možná vám vleze i do ledničky a přiobjedná chybějící jídlo, což se také dnes testuje.

V autě bude za vás řídit, připojen k centrálnímu počítači lidstva, pardon, echm, jen centrálnímu počítači auta, a hovory budete vyřizovat v klidu, a ne ve stresu, že nepozorností někde nabouráte.

Některé neukojené manželky budou možní moci využít funkce vibrování... Ale to už skutečně zacházím poněkud daleko.

Každopádně představa davu lidí na chodníku, vedle nichž pobíhají jejich chytré telefony, mi přijde skutečně spíše děsivá.

Co když chytré telefony jednoho dne napadne, že tu flákající se pakáž lidskou sami hravě nahradí?

23. 11. 2013

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.