Úvod > Články > mBank mění internetové bankovnictví i pohled na něj

mBank mění internetové bankovnictví i pohled na něj

Máte pocit, že internetové bankovnictví musí být založené na přehledných tabulkách a v zásadě nemůže ničím překvapit? mBank se snaží ukázat, že k němu lze přistupovat jinak – pomocí grafů, kontroly výdajů nebo třeba propojením s Facebookem.

Zřejmě nejúspěšnější nízkonákladové bance, která u nás působí – mBank – bylo vyčítáno nepříliš pěkné a málo funkčně vybavené internetové bankovnictví. Banka (která je od roku 2012 v černých číslech) se rozhodla k radikální změně, takže nabídne jednak zcela přepracovanou firemní identitu, ale také nový přístup k internetovému bankovnictví.

Je zajímavé, že se služby na analýzu a zprávu osobních financí a samotné internetové bankovnictví tak dlouho nedokázaly propojit. Zatímco ve specializovaných programech (offline i online provedení) je studium toho, za co člověk utrácí, kde vydělává nebo sestavování rozpočtů a práce s grafy činností zcela standardní, klasické internetové bankovnictví stále stavělo jen na tabulkách, případně několika málo souhrnných číslech.

To se má nyní změnit a mBank chce, aby její nový systém nabídl právě spojení analýzy a vizualizace finančních prostředků a toků přímo v bankovnictví. To bude nově barevné, plné grafů a dalších údajů, které mají pomoci zefektivnit nakládání s finančními prostředky. Celý vývoj stál přitom asi 30 miliónů Euro, což není vůbec malá částka.

Další zajímavostí bude možnost přiřazovat platbám kategorie a díky tomu v nich i efektivně hledat. Podporovány mají být časem také P2P platby. Užitečnou (i když možná kontroverzní) funkcí bude spojení s Facebookem. Pokud budete chtít někomu poslat peníze a nemáte číslo jeho účtu, lze si jej najít na sociální sítí a požádat jej o něj pomocí speciálního formuláře. Platba se pak díky tomu sama zrealizuje. Jde tak o podobný koncept, který nabízí Google – tedy posílání peněz pomocí Gmailu.

Zda se konkrétní projekt mBank na poli internetového bankovnictví osvědčí, lze předpovídat jen obtížně. Každopádně je ale příjemné, že se o této etablované službě začíná konečně přemýšlet také v jiných dimenzích než doposud.

Na obrázky z nového bankovnictví je možné se podívat zde.

4. 12. 2013

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

O2 TV přidá do nabídky nové sportovní programy, těšit se můžete na Formuli 1 i MotoGP

 

O2 TV na konci února rozšíří své portfolio o další sportovní kanály. Nova Sport 5 HD a Nova Sport 6 HD nabídnou...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...