Úvod > Články > Dva miliony písní do vašeho přenosného zařízení

Dva miliony písní do vašeho přenosného zařízení

Na veletrhu Consumer Electronics Show, který se koná každý rok v USA v Las Vegas, aby představil novinky v elektronické oblasti, bude představena Wi-Fi technologie pro přehrávání hudby.

Newyorská společnost MusicGremlin představila zajímavou novinku, která uloží v bezdrátových přenosných zařízeních s licencí pro tuto technologii hudební katalog, s nímž může uživatel volně pracovat, pokud má Wi-Fi připojení. Například si vyměňovat hudbu s dalšími předplatiteli, a to zdarma, protože u souborů je využita digitální ochrana DRM pro bezpečné přehrávání.

Stejně tak mohou uživatelé umožnit nahlédnout dalším uživatelům do své kolekce. Systém využívá jak sítě Wi-Fi, tak bezdrátové LAN, vše na protokolu 802.11b. Také by měl pracovat s mobilními sítěmi 3G.

K plnému spuštění služby dojde v lednu 2006, na všechny písně má společnost práva díky MusicNet, a v nabídce bude na dva miliony kompletích písní (tedy ne žádné úryvky). Pokud jde o platby, bude zde množství variant – od měsíčního předplatného bez omezení, platba podle osobního výběru za stažení jedné písničky, až po poslech přes internet a přednastavené hudební kanály.

V praxi bude přehrávač se zabudovaným Wi-Fi manažerem automaticky skenovat místní Wi-Fi hotspoty a připojí se k nim. Následně může uživatel stáhnout do přehrávače písničky podle svého výběru, nebo, pokud bude poblíž další uživatel se stejným přehrávačem a službou, stahovat od něho, případně mu nabídnout své vlastní ze svého seznamu.

Nápad kopíruje statistiky prodejů přenosných MP3 přehrávačů, kde se předpokládá prodej až 157 milionů kusů za rok. Trh by tedy měl být připraven i na snadnou výměnu skladeb a možnost zdrojových serverů. To by měly umožnit bezdrátové technologie, přehrávače s připojením a kombinace s dalšími on-line službami a nabídkami prodejců.

MusicGremlin chce proto nadále spolupracovat s firmami, které by vylepšily jak hardware, tak software. Díky Direct technology mohou partneři integrovat jednoduše MusicGremlin do svých vlastních výrobků. Mělo by se jednat o podporu přenosných media přehrávačů, domácích audio zařízení, mobilních telefonů apod.

Přesné ceny však zatím nebyly stanoveny, i když služba má být dostupná co nejdříve v novém roce. Právě cena asi bude hrát velkou roli pro možné uživatele. Ať to vezmeme z jakékoliv strany, sdílení MP3 přes P2P sítě přes všechny snahy ze strany distribučních společností i nadále bude fungovat a nepůjde nijak vykořenit, a tak bude asi muset firma MusicGremlin přijít s nějakým tahákem, aby nalákala své potenciální klienty.

Jedním z nich jistě je možnost nahrávat si skladby „za pochodu“, případně je přeposílat třeba z tramvaje kamarádům, ale mnohé mobilní telefony již dnes podporu MP3 a přehrávání mají také a poslat přes MMS skladbu sice stojí nějaký peníz, ale jde to.

22. 12. 2005

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...