Úvod > Články > Konec podpory Windows XP jako časovaná bomba

Konec podpory Windows XP jako časovaná bomba

V dubnu skončí technická podpora Windows XP, které dnes přežívají především ve firmách. Co se stane po tomto datu? A čím tento operační systém nahradit?

Podpora Windows XP končí 8. dubna 2014. Počítače s tímto operačním systémem přitom stále tvoří netriviální část síťového provozu a řada lidí se netají tím, že jde o systém, který jim vyhovuje. V současné době bylo již záplatování jen bezpečnostní a řada lidí musela systém opustit, protože neměl dostatečnou softwarovou či hardwarovou podporu. To je ale současně důvod, proč na řadě počítačů stále je – některé speciální aplikace běží stabilně jen na nich, podobně starší hardware může mít s novým systémem problémy.

Nabízí se dvě základní odpovědi na to, čím Windows XP nahradit. Microsoft se snaží akcentovat Windows 8.1. Minimální konfigurace je 1 GHz procesor a 1 GB paměti RAM, což ale nemusí být pro všechny starší počítače reálné. Navíc není zajištěna zmíněná kompatibilita a nové ovládání může například seniorům činit jisté obtíže.

Druhou variantou, která se nabízí, je Linux s nějakým úsporným grafickým rozhraním – především jde o Lubuntu či Xubuntu, ale výběr je pochopitelně širší. Jde o dobrou volbu pro nenáročné uživatele, kteří chtějí bezpečný operační systém s internetovým prohlížečem a kancelářským balíkem.

Podle dat za poslední čtvrtletí (podle Net Market Share) tvoří Windows XP asi 30 % celkového počtu z operačních systémů, které se pohybují na sítí. Toto číslo představuje problém nejen z hlediska rychlosti přechodu a volby platformy pro samotné uživatele, ale může skrývat velkou hrozbu pro internetovou bezpečnost.

Pokud by byla například pětina počítačů na síti použita pro nějaký masový útok nebo rozesílání spamu, mělo by to výrazný dopad na celý síťový provoz.

Z populárního operačního systému, který byl asi prvním skutečně povedeným produktem Microsoftu v této oblasti pro osobní počítače, se tak stává noční můra, která může zasáhnout každého. Mimochodem, jde o podíl, který je vyšší než zbytek všech operačních systémů, pokud nepočítáme Windows 7 (s více než 45 % hegemona trhu).

9. 1. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.