Úvod > Články > Internet zleva, internet zprava, internet všude

Internet zleva, internet zprava, internet všude

Pokud se trend, který mával nedávným veletrhem CES, opravdu chytí, máme se na co těšit. Američané pro něj používají termín IOE (internet of everything), což tak trochu znamená „internet všude“.

Nejrůznější výrobci si pochopitelně mnou ruce a připravují pytle, do kterých budou shrabovat peníze. Šéf Cisca mluvil o tom, že jen v soukromém sektoru se bude točit dobrých 4,6 biliónu dolarů. No a takové prachy samozřejmě stojí za to, aby firmy nacpaly internetové připojení doslova do čehokoliv.

Další, kdo už se nemůže dočkat, je Intel se svým procesorem Quark a systémem Edison SOC, nebo ARM. Ten dnes chrlí 25 miliónů chipů denně a najdeme je v 95 procentech mobilů a tabletů, 80 procentech fotoaparátů, 70 procentech televizí a 95 procentech konzolí.

Na CES již byla řada věcí vystavena. Od klasických lednic, mrazáků a praček, které existují již celkem dlouho a dosud se nechytly, až po věci jako je pomalý hrnec. U něj to budu opravdu potřebovat. Představa, že si budu moci hrnec kontrolovat i třeba z dalekého Ulanbataru, je sice zajímavá pro případný článek, ale v realitě naprosto k ničemu.

Auta už dnes bez internetu snad ani neexistují, jen se začínají jednotlivé značky houfovat podle toho, jestli budou kopat v dresu Microsoftu, nebo Androidu. Chytrá auta, chytré mobily, chytré hodinky. Všechno dnes dostává slovíčko “chytré”, jakoby to bylo něco mimořádně důležitého.

Přitom je to naprostá ptákovina – s většinou nových „chytrých“ věcí uděláme leccos, ale základní funkci jen velmi obtížně. Mobily už dávno nejsou sympatickou krabičkou na telefonování, od auta potřebuju, aby mne bezpečně a pokud možno pohodlně dostalo z bodu A do bodu B, ale ne, aby mi do něčeho kecalo.

No a potom jsou už naprosté ptákoviny – chytrý kartáček na zuby Kolibree, za který vysolím 200 dolarů, mne za odměnu přes modrý zub napráská, jak dlouho jsem si drbal chrup, jestli jsem nějaký tesák nevynechal a jestli jsem to neflákal. O moc chytřejší není ani chytrá postel, která pro změnu monitoruje, jak spím. Jako kdybych ráno potřeboval vědět, jestli jsem se dobře vyspal.

Každá s firem dumá, do čeho nacpat procesor nebo senzor a jaké informace z toho páčit. Za chvíli budeme chodit po světě s čipem i v podvlékačkách a informace bude poskytovat i záchodové prkénko.

Samozřejmě k tomu bude patřit i patřičně vyšší cena a navíc se budeme pohybovat hustou polévkou datových toků, které si budou jednotlivé periférie, čipy a senzory předávat ve velkém.

Nikoho samozřejmě nezajímá, co z toho všeho bude dotyčný člověk mít, kde mu to pomůže, kde bude jeho život lepší. Podle šéfa Intelu Johna Chamberse bude právě tento rok rokem obratu. Abychom nelitovali.

17. 1. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...