Úvod > Články > Amazon zase blábolí

Amazon zase blábolí

Po předvánočním velkohubém prohlášení šéfa Amazonu o tom, že firma připravuje doručování zásilek pomocí dronů, přichází tato firma s dalším špekem. Nechala si patentovat doručování zásilek ještě dřív, než si je objednáme.

Z celého blábolu o dronech se neukázalo nic jiného, nežli šikovná snaha o reklamu, což se o několik měsíců později, kdy firma díky zaručené spolupráci s UPS nedokázala doručit slíbené zásilky do 24. prosince, projevilo jako značné chucpe. Navíc je až neuvěřitelné, že na tak průhlednou snahu skočily doslova všechny americké noviny a televizní stanice, Bezose s tím nevyhodil ani zkušený reportér.

Teď tedy Amazon zčeřil vodu dalším trikem. Ohlásil patent na způsob, při kterém bude zboží odesláno do skladiště v blízkosti zákazníka, který si ho pravděpodobně koupí. Podle všeho bude Amazon odhadovat podle řady parametrů (především samozřejmě podle předchozích nákupů), a to vlastních i koupených, co si asi tak hodláme koupit.

Ptákovina celé myšlenky je jasná hned z několika důvodů. Jednak není předzásobování skladů ničím novým. Amazon má na území Spojených států celou řadu velkoskladů a je jasné, že v každém není všechno.

No a ve chvíli, kdy se objevuje nový produkt, který se tradičně v dané oblasti hodně prodává, bude z centrálních skladů či od výrobců posílán rovnou do skladů oblastních. Nic nového, ale když se zaštítíme patentem, hned vypadáme jako high tech.

Za druhé celá myšlenka „očekávaného nákupu“ je ptákovina. O tom, že Amazon dokáže správně odhadnout, že po nákupu songu „Už troubějí“ zatoužím po prvním cédéčku s břesknou dechovkou, které se jim dostane do skladů, silně pochybuji. Posledně jsem si koupil lososa, zatoužím po candátovi nebo po sardinkách?

A pokud z toho, že si budu na Googlu prohlížet řekněme nejnovější Canon, usoudí stratégové v Amazonu, že si ho asi objednám a pošlou ho tedy šupem do skladu v Kentucky, dobře jim tak, ať jim v Kentucky hnije, já ho nechci. No a pokud mi ho jasnozřivě pošlou a já ho neobjednaný najdu na zápraží, ještě lépe. Platit ho rozhodně nebudu.

Samozřejmě se naskýtá ještě jedna otázka – jak je možné patentovat něco tak nesmyslného?

30. 1. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...