Úvod > Články > LibreOffice 4.2 ve znamení evoluce

LibreOffice 4.2 ve znamení evoluce

LibreOffice 4.2 přináší jak řadu zajímavých drobných zlepšení, tak také výrazných novinek - od podpory výpočtů pomocí grafické karty, až po hezčí vzhled či dialogy nebo Firebird místo HSQLDB v Base.

Zatímco OpenOffice.org je projektem, který přes řadu pokusů více méně umírá, LibreOffice na jeho tradici navázaly a ukazují, že lze vytvářet zajímavou technologickou alternativu ke konceptu MS Office. V žádném případě se nesnaží o nějaké kopírování nebo napodobování funkcí, a zdá se, že hlavní oblastí, kterou chce balík zaujmout, již není ani nulová cena. Míří na náročnější uživatele, kterým kancelářský software od Microsoftu nevyhovuje.

Zřejmě největší změny se ve verzi 4.2 udály uvnitř systému, takže nejsou vidět, ale uživatelé by je přesto měli poznat. Zlepšila se podpora formátů Open XML, byla odstraněna celá řada chyb a pomalého kódu a hlavní novinkou je podpora akcelerace grafické karty (pomocí Open CL) v Calcu.

Díky tomu by měl být tabulkový procesor podstatně rychlejší a bude možné jej užívat i pro náročnější aplikace. Databázový systém Base pak bude pracovat ve výchozím stavu na Firebird místo HSQLDB, které díky své návaznosti na Javu nebylo dost rychlé a efektivní.

Velkými změnami prošel grafický vzhled. Uvítací dialog zobrazuje náhledy naposledy otevřených dokumentů, připravena je nová sada ikonek, které nemají rámečky a vypadají moderním dojmem, nebo se vylepšila integrace do dvou nejdůležitějších grafických prostředí – jak v nabídce Windows, tak v Gnome 3 jsou výsledky velice pozitivní.

Zajímavé možnosti jsou také v nastavení bezpečnosti dokumentů, kdy lze filtrovat externí data z nebezpečných zdrojů, což může být pro firmy důležitá funkcionalita. Ze změn, o kterých se příliš nemluví, je možné zmínit podporu Google Drive ve správě souborů, možnost detailního konfigurování a nastavení LibreOffice, což ocení především síťoví správci.

Dílčích změn je ale celá řada a většina z nich vylepšuje funkčnost systému v drobnostech, které nejsou programátorsky náročné, ale chyběly – Calc tak například umí generovat náhodná čísla a rozsah buněk je možné měnit všemi směry. Výsledek tak není nijak podbízivý, nejde do přímé konkurence MS Office, ale příjemným způsobem ukazuje způsob, jak o kancelářském balíku přemýšlet jinak a v řadě ohledů lépe.

5. 2. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...