Úvod > Články > Přejde BlackBerry na Android?

Přejde BlackBerry na Android?

Je to přesně rok, co se po dlouhém odkládání objevil operační systém BlackBerry 10. Ten měl firmu zachránit a vrátit ji na první příčky výrobců smartphonů.

To se samozřejmě nestalo a podíl na americkém trhu se tento týden oficiálně dostal na nulu (některé jiné statistiky mluví o 0,4 procentech, což je v podstatě totéž). Celosvětově to není lepší, za celý rok 2013 firma prodala 1,9 miliónů mobilů. Pro porovnání, Apple prodal jen za poslední čtvrtletí 51 milionů iPhonů.

Celý minulý rok byl pro firmu vlastně nepřetržitým proudem špatných zpráv. Mobilů Z10 zůstalo ve skladech bratru za miliardu dolarů, dlouho slibovaný Q10 se dočkal jen podprůměrných recenzí a stejně podprůměrného zájmu, pětipalcový Z30 zase po Americe nenašel firmu, která by ho byla ochotná nabízet. A jako poslední hřebíček přišla potupa ve formě marné snahy o prodej celé společnosti. Ó, jak hluboko firma klesla.

Chyb bylo tolik, že jde jen těžko mluvit o tom, která byla nejhorší. Odložit operační systém o více než rok je v dnešní uspěchané době polibek smrti. Stejně tak oddalování mobilu, který má firmu zachránit, a hlavně který ve chvíli, kdy se konečně dostane na trh, tak není špičkový.

Dobrými mobily dnes můžeme zastavit Orinoko, těch opravdu skvělých je málo. A aby se z nějakého stal zachránce firmy, musí mít vynikající hardware i vynikající software. Nebo alespoň jedno z toho. Poslední mobily od BlackBerry neměly ani jedno.

Když k tomu připomeneme katastrofální pokus o tablet, časté střídání vedení a úlety jako jmenování zpěvačky tvůrčí ředitelkou, je jasné, že BlackBerry má na kahánku i v případě, kdyby následující dvě čtvrtletí produkovala zlatá vejce.

Pro hrstičku věrných se objevila modernizovaná verze BlackBerry OS 10.2.1. V ní je tiše ukryta možnost používat aplikace od Androidu, aniž bychom se u toho museli drbat pravou rukou za levým uchem. Že by se ale tuhle novinku tvůrci odhodlali nějak inzerovat, to zase ne.

Ono to šlo už dřív, ale kdo měl zájem prohrabávat se systémem BAR wrapper? Bylo to spíš pro profíky, ale firmě to umožňovalo poněkud uměle zvyšovat počet dostupných aplikací.

Nové mobily tak mají přístup k Amazon Appstore. Plné služby Googlu tam zatím nejsou, ale co není, může být. Pro firmu je to samozřejmě bolestivé, protože „jablíčková“ cesta plné kontroly nad hardwarem i softwarem byla dlouhé roky velice výnosná.

Pokud BlackBerry skutečně přejde do androidní rodiny, nemusí nutně svádět souboje se Samsungem, stačí, když se zaměří na Samsung Knox a další obchodní aplikace. Pak by mohl mít šanci. 

6. 2. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy Google budou u budov zobrazovat umístění vchodu

Google testuje ve svých mapách zajímavou novinku. U budov a dalších míst bude zobrazovat umístění vchodů a východů.

 

X spouští živé video pro Spaces

Společnost X přidala do služby Spaces video, což uživatelům umožní vysílat živě nejen zvuk, ale i obraz.

 

Sněmovna reprezentantů schválila zákaz TikToku v USA

Americká sněmovna schválila zákaz TikToku v USA. Pokud nyní zákon schválí i Senát, mohlo by k omezené aplikace v...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.