Úvod > Články > Google Glass: koncept s otevřenou budoucností

Google Glass: koncept s otevřenou budoucností

Google sice své Glass nijak masivně nepropaguje, ale začíná se spekulovat o tom, že by se mohly v USA objevit na trhu již těsně po Google I/O konferenci, tedy v létě. Co vlastně koncept přináší a jaká je jeho budoucnost?

Google se stále více orientuje na oblast, kterou je možné označovat jako experimentální či sci-fi informatiku. Zahrnuje řadu konceptů, které na první pohled nejsou aktuálně využitelné a ekonomicky rentabilní, ale umožňují o problémech přemýšlet jinak, hledat nová východiska atp. A jedním z projektů, který je nejdále, jsou Google Glass.

Internetový gigant není přitom zdaleka jediný, kdo se o brýle, které by realitě přidávaly nějakou další vrstvu, snaží. Například Vuzix nabízí svoji variantu M100, které jsou koncepčně hodně podobné – nabízejí HUD obrazovku, možnost propojení s telefonem, který má Android, otevřený systém, velice analogické funkce i způsob ovládání.

Nejde přitom o jediné zařízení svého druhu a lze očekávat, že s podobnými koncepty rychle přijdou také další firmy. Zajímavé je, a pro Google výhodné, že téměř všichni staví na operačním systému Android.

Android má pro vývojáře jak softwaru, tak také hardwaru řadu výhod. Předně je otevřený, takže je možné si jej v řadě ohledů přizpůsobit dle konkrétních požadavků a potřeb konkrétních zařízeních – optimalizace pro konkrétní rozlišení nebo třeba ovládací prvky není obtížná.

Přitom je dostatečně robustní na to, aby vývojář nemusel nastavovat ony klíčové drobnosti jako práce s baterií či sítěmi. To jsou oblasti, kde se projevují roky optimalizace a nový systém to bude mít v tomto ohledu značně složité.

Google má pro Android také velice slušné vývojové prostředí s řadou knihoven či API, která lze pro urychlení vývoje použít. V tomto ohledu je pak v podstatě jedno, zda člověk píše aplikaci pro Glass či M100, maximálně připojí určitou variabilitu konkrétních senzor či kamer.

Google tak se svým konceptem slaví úspěch bez ohledu na to, jak dobře se budou jeho zařízení prodávat. Lze očekávat, že v určitém časovém horizontu je totiž potká stejný osud, jaký potkal tablety a telefony Nexus – Google vývoj hardwaru přenechá jiným. Referenční vlajková loď nemusí vydělávat, ale měla by dělat reklamu, což se daří. Google Glass mají – na rozdíl od prvních telefonů s Androidem – punc exklusivity a luxusu.

Proč potřebujeme brýle?

Otázkou je, zda a k čemu jsou brýle pracující s rozšířenou realitou vlastně dobré. Pokud se podíváme na stránky vývojářů nejrůznějších aplikací, lze v zásadě vidět dva koncepty. Tím prvním je omezit to, aby se technika dostávala mezi člověka a jeho aktuální prožitek.

Asijští turisté neustále fotí – z dovolené nemají mnoho, ale obrázky si pak prohlíží často i několik let. Ze samotné návštěvy destinace ale zřejmě mnoho nemají. Prvním heslem tak může být nepřekážet – dodávat funkce či informace tam, kde je člověk skutečně potřebuje, a co možná nejméně ho rušit.

Pěkným příkladem může být focení nebo nahrávání videa – člověk nemusí nic vytahovat, nastavovat, jen řekne: „OK Glass, take a picture“ a brýle vyfotografují to, na co se právě dívá. Rychle, pohodlně, i když ne s nějakou mimořádnou kvalitou.

Podobně může být užitečné nahrávání videa nebo navigace po cizím městě – nemusíte se dívat do mapy a vždy víte, kam máte jít. Opět je snahou maximalizovat zážitek okamžiku. Téměř všechny brýle jsou totiž stavěny tak, že při běžném pohledu HUD obrazovku člověk nevidí, musí se na ni podívat nahoru.

Druhou možností je připojení nějakých zajímavých informací nebo dokonce 3D objektů do skutečného světa. Může jít o vrstvu informací, která identifikuje zajímavé budovy a vypíše o nich informace, zobrazí elektrikáři plány rozvodů v budově atp.

V neposlední řadě je zde oblast her nebo simulací. K této oblasti jsem zatím spíše skeptický – obrazovka je relativně malá a bude zajímavé hledání kompromisu mezi velikostí obrazu, pohodlím a výkonem stroje. Například M100 má rozlišení asi 432x240 bodů a Google Glass 640x360. Na nějaké velkolepé informace je třeba zatím zapomenout.

Počet bodů přitom není jen konstrukčním problémem pro HUD, ale také pro procesor a grafickou kartu, jejich spotřebu a tedy také výdrž baterie, která je jedním z kruciálních problémů těchto systémů, neboť při zátěži nevydrží většinou ani celý jeden den. Zvýšení rozlišení pak logicky snižuje výdrž celého systému.

Otevřená budoucnost

Měl jsem před časem možnost vyzkoušet si, jak se Google Glass ovládají a co vlastně umí, a pocity jsou velice rozporuplné. Prostředí není nijak mimořádně rychlé, HUD display má k pocitu dokonalého rastrování také daleko, a pokud nosíte brýle na dálku, tak si je musíte se systémem smontovat, neboť jinak na obrazovce neuvidíte téměř nic.

Co je naopak překvapivě dobré, je kosterní slyšení – místo reproduktoru je zde jen vibrující ploška, která přenáší zvuk na kost. Pro hlas je to velice příjemné a funkční řešení a neslyší jej nikdo kromě vás samotných.

Druhou zajímavou skutečností je, že v oficiálním obchodu není možné nabízet tři druhy aplikací – ty které obsahují reklamu (to si zřejmě Google šetří pro sebe), erotické či pornografické a programy, které rozpoznávají obličeje.

Jak rozpoznávání obličejů, tak erotický obsah bude ale pro uživatele z různých důvodů zřejmě přitažlivý, a tak lze předpokládat, že se objeví méně restriktivní alternativní obchody, jak se tomu stalo i u klasického Android Play.

Oblastí, která je velice perspektivní a o které se příliš nemluví, je hardwarová otevřenost. Systém má klasickou USB sběrnici a Android, což je kombinace, která přímo láká k přidávání nových kamer, čidel, senzorů či pamětí, které mohou celý systém výrazně pozměnit. Mimo možnosti není ani například podpora projektoru nebo druhé obrazovky.

Google Glass a jemu podobná zařízení jsou koncepty s velkou budoucností, které budou silně spojeny s otevřeností těchto platforem – čím více bude otevřeného kódu i hardwarových řešení, tím rychleji bude možné je rozvíjet a inovovat. A tím bude také větší zájem uživatelů.

26. 2. 2014

Autor:

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...