Úvod > Články > Chytrý mobil za hubičku

Chytrý mobil za hubičku

Smartphonů je na trhu tolik, že bychom s nimi mohli zahradit řeku, a každý velký výrobce hodný svého jména jich chrlí na trh víc, než jsou zákazníci schopni a ochotni akceptovat. Začíná to být jak s hudbou, životnost šlágru se počítá na měsíce.

Každý z nás, kteří uvažujeme o novém mobilu, samozřejmě kouká po ceně a čeká na chvíli, kdy se objeví nějaký krásný a výkonný mobil za baťovku, tedy za 99 dolarů, u nás do dvou tisíc korun.

Pokud se tak stane, mohou ostatní na své miláčky zapomenout, protože potom to vezme švunk. Skutečně není důvod k tomu, aby se za uzamčený smartphone platilo přes 400 dolarů nebo osm tisíc korun.

Co si budeme povídat, uvnitř je téměř totéž, chip se vyrábí masově, a tedy levně, a nejvíce se vlastně liší jen cena displeje.

Výrobci loni přiznávali, že pod 75 dolarů smartphone nevyrobí, takže letošní minimální výrobní cena musí být ještě nižší, někde kolem padesátky. Cena kolem stovky je potom víc než reálná.

Jediný důvod, proč platíme kolem deseti tisíc korun (i víc), je hamižnost výrobců. Smartphony pro ně představují slepici snášející zlatá vajíčka, a jelikož platící veřejnost stále baští hlášky o tom, jak všichni nesmírně potřebujeme stále výkonnější telefony s výkonnějším procesorem, přinejmenším dvoujádrovým, nic se nezmění.

Smartphony již dávno dosáhly výkon, který potřebujeme, a ať do nich výrobce napere cokoliv dalšího, náš požitek z ovládání lepší nebude. Ba naopak, čím silnější mobil, tím více zbytečných aplikací do něj výrobce a telekomunikační firma nacpou, takže se zase všechno úspěšně zpomalí a jsme tam, kde jsme byli.

Prostě pokračujeme močálem kolem bílých skal. A pořád platíme, znovu a znovu. Proto se výrobci nesnaží, ostatně proč nabídnout iPhone nebo třeba Nexus 5 za dva tisíce, když to jde za osm tisíc?

Kdo si troufne (a povede se mu to), ovládne trh a ostatní se se svými předraženými udělátky půjdou tak akorát klouzat. Zajímavé je spíše to, že to nikdo ještě nezkusil. A zákazníci jako ovce kupují nové a nové smartphony, i když se jejich výkon za poslední dva roky nijak výrazně nezlepšuje.

Novinky jsou povětšinou tak akorát trik na nalákání naivních kupujících, jako třeba stereoreprodukce u HTC One Max nebo 41megapixelový foťák u Lumie 1020. Firma se pochlubí novinkou, kterou vlastně nikdo nepotřebuje.

Lumie fotí krásně, ale na to máme všichni doma fotoaparát, u kterého si navíc mezi snímky nemusíme skočit na kafe. Žádný ze softwarů posledních dvou let tyhle ultranadupané mobily stejně nepotřebuje.

Smartphony se tak dostávají ke stejné zdi, ke které se nedávno dostaly počítače. Kombinaci Windows – Intel došla pára v neustálém tlaku, aby lidé kupovali nové železo, přičemž pět let starý počítač je na běžné použití stále víc než dostatečný. A kdyby Microsoft nevyděsil ajťácký svět nutností vyměnit Windows XP, byl by propad prodeje počítačů ještě razantnější než teď.

Bude něco podobného čekat i smartphony?

27. 2. 2014

Autor: Václav Větvička

Témata

mobilní aplikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

TikTok představil novou sociální síť, která má konkurovat Instagramu

TikTok představil novou sociální síť TikTok Notes. Aplikace je určena ke sdílení fotek a textového obsahu a má přímo...

 

Americký zákaz TikToku podle kritiků porušuje právo na svobodu projevu

Americký Senát schválil návrh zákona, který zakazuje TikTok v obchodech s aplikacemi, pokud ji její čínský vlastník...

 

Nizozemská vláda možná přestane používat Facebook kvůli pochybnostem o ochraně soukromí

Nizozemská vláda uvedla, že možná přestane používat Facebook. Doporučil ji to místní regulátor kvůli možnému...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...