Úvod > Články > Ledničky útočí!

Ledničky útočí!

Pod podobnými titulky se nedávno začaly objevovat zprávy o tom, že vznikl první globální útok spuštěný více než 100 000 každodenních konzumních elektronických vymožeností, od routerů přes televize až po chytré ledničky.

Při prvním pohledu se zdá, že tohle je přesně to, co nám ještě chybělo. Nestačí hackeři kradoucí (alespoň ve Spojených státech) údaje z kreditek přímo po miliónech, záplava zavirovaných e-mailů a kdejaká firma, která si z našich soukromých informací dělá dobré bydlo. Ještě se budeme bát ledničky.

K útoku mělo dojít mezi 22. prosincem loňského a 6. lednem letošního roku a jednalo se o masivní e-mailový útok zaměřený jak na jedince, tak na firmy. Celkem bylo rozesláno kolem 750 000 e-mailů. Jednotlivé přístroje byly „uneseny“ thingboty, což jsou automatické programy, které je možné na dálku propasírovat do nejrůznějších digitálních udělátek.

Zatím je, mimo počítačovou a mobilní sféru, počet bezdrátově připojených přístrojů relativně omezený. Ale vzhledem k propagovanému rozvoji ukrytému pod názvem IOT, kdy by mělo svižně docházet k propojování jednotlivých přístrojů, může být budoucnost ještě zajímavá. Počítač i mobil si před kdejakou potvorou celkem běžně chráníme, ale nacpat Nortona do ledničky nás asi ještě nenapadlo.

Ono to ale zase asi nebude tak horké, takže svolávat milice, které budou na rozích hlídkovat a hlásit nebezpečně se potulující ledničky, je přece jenom poněkud předčasné. K podobným útokům (bohužel) dochází prakticky denně, a kdyby v tomto nefigurovala ta zmíněná lednička, tak o něm nikdo ani nepípnul.
Takže než začneme na pračku montovat tlačítko smrti, musíme si uvědomit, že se nás lednice nepokusila zabít, to jen hacker využil toho, že stále více lidí si kupuje aplikace, které bychom měli brát a zabezpečovat jako cokoliv, co má připojení k internetu.

V tomto případě navíc ani snad nešlo o pořádné hackování, ti dobráci prostě využili toho, že tisíce lidí ani neuvažují nad tím, aby změnili továrnou nastavená hesla. Pak je to tak trochu jako nechat klíčky v zapalování auta a následně se divit, že ho na parkovišti nenajdeme.

No a zatímco někteří se budou ošívat při představě toho, že jejich sušička posílala do světa spamové e-maily, musíme si uvědomit, že podobné útoky jsou sice nepříjemné, ale ne nějak mimořádně nebezpečné. Zatím.

14. 3. 2014

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...