Úvod > Články > Co jsem se naučil při hraní on-line her

Co jsem se naučil při hraní on-line her

Mám v oblibě různé sportovní on-line hry – fotbalové, hokejové a jeden tenisový a jeden basketbalový manažer. Všechny mne naučily něco do života.

Ano, zdá se to poněkud podivné, ale skutečně, když jsem se nad tím posléze zamyslel, vybavilo mne hraní těchto her do praktického života víc, než bych si myslel. Posuďte sami.

Buď trpělivý

Na začátku každé takové hry dostanete mužstvo. Mizerné. Přece jen začínáte. Ale na první oťukávání to stačí. Postupně zjišťujete, jaké atributy a dovednosti by ten který hráč měl mít, jak máte trénovat, jak volit rozestavení na hřišti, a když se vám podaří vydělat nějaké peníze, můžete koupit nového hráče.

Jenže všechno vyžaduje trpělivost. Kytka na zahradě vám taky ze semínka nevykvete přes noc, znalosti si do hlavy rovněž nenalijete během deseti minut. Každá věc chce svůj čas. Při hře chvíli trvá, než se z hráče stane plnohodnotný a vytrénovaný hráč. U nakupování na trhu se také chvilku přetahujete s druhými, kdo hráče koupí. Zde neexistuje instantní možnost, jako když si zalijete podivný hnědý prášek vařící vodou a máte údajně kafe.

Stejně tak engine, tedy motor celé hry, by mohl generovat zápasy co deset minut. Ale on je generuje jednou za týden! Musíte prostě na ligový zápas čekat. O to je to pak napínavější. Stejně jako v životě. Člověk může mít teoreticky zábavu každý den, ale nejvíce se užívá té, na kterou musel nějakou dobu čekat.

Buď vytrvalý

Kolikrát mám před sebou daleko lepší celky, vedené daleko lepšími manažery. Umějí lépe tradovat, tedy obchodovat na trhu s hráči, levně koupit, draho prodat. To já tak dobře neumím, a tak trénuji své mladíky a sem tam se mi přece jen povede nějaký dobrý prodej hráče.

Ale již kolikrát jsem zjistil, že stačí vytrvat. Nejlepší manažer je za chvíli syt úspěchů, začne na hru dlabat, přestane ji tak často navštěvovat, kádr se mu zhorší nebo dokonce zapomene nastavit sestavu – a tehdy se vyplatí vytrvalost. Najednou porazím první celek tabulky a postupuji do vyšší ligy. Zde už bude jen na mně, zda obstojím, nebo se vrátím zpět.

V životě je to hodně podobné – děláte svou práci a cítíte se nedoceněni. Představte si ale, že Van Gogh za celý život neprodal jediný svůj obraz! A přesto vytrval a dál maloval. Dnes si neumíme představit muzeum bez jeho obrazů. Třeba v té chvíli patřil k průměrným, možná v něm toho génia tehdy nikdo neviděl. Ale on vytrval a šel si za svým, protože ho to bavilo. Dělal to, co uměl. Zatímco jiní byli syti slávy a malovat přestali nebo o jejich tvorbě dnes nikdo nic netuší, Van Gogh má místo v malířském nebi.

Nikdy nevíte, kdy vám vaše vytrvalost přinese postup do vyšší ligy. A pak už bude jen na vás, jestli obstojíte.

Nauč se kombinovat

Při nastavení hry je nutné přemýšlet – venku je můj celek slabší, bude lepší posílit obranu. Doma mám díky divákům trochu navrch, posílím tedy útok vysunutými křídly. Každá situace se dá promyslet různými způsoby a vzít v potaz více možností. Když vím, že propadnu v záloze, je dobré posílit obranu a míče nakopávat dopředu. Mám-li rychlého hráče s vynikajícími přihrávkami, je dobré před něho postavit hlavičkáře s vysokým stupněm zakončování, který dokáže nabídnutou přihrávku zužitkovat v gól.

V životě se nám kolikrát stane, že potkáme různé lidi, vyzkoušíme si různá zaměstnání, získáme různé kontakty. A někdy dojde k situaci, že naše minulé znalosti můžeme využít v našem současném podnikání, případně můžeme využít nějaký kontakt, abychom mu nabídli práci, na niž sami nestačíme. Někdy dostanete ve škole zadání, s nímž si nevíte rady, avšak jen do chvíle, než si uvědomíte, že něco podobného jste přece dělali na brigádě!

Naučte se kombinovat. To, jak si nastavíte život nebo práci, vám může pomoci vyhrát. Když ne ligu, tak alespoň většinu zápasů.

Nauč se porovnávat

Při výběru hráčů pro svůj tým chcete zvolit ty nejlepší. Ne vždy na to máte (finance, zázemí, tréninkové kapacity). Ale přece jen neškodí podívat se na ty, kteří jsou v první lize, a na jejich hráče. Získáte jakýsi mustr, laťku, kam míříte.

Nikde není psáno, že se tam někdy dostanete. Nejlepší je vždy jen jeden a ne každý umí všechno. Aspoň však máte pro porovnání, jak by to mělo vypadat. Je mi jasné, že nikdy nebudu psát jako Graham Greene nebo Ray Bradbury. Ale aspoň vím, jak takové vynikající psaní vypadá, a nebudu si nalhávat, že jsem nejlepší, že to jen okolnosti a svět mne nemají rádi.

Nauč se prohrávat

Důležitá věc! Většina těchto her pracuje – stejně jako v reálném sportu – s prvkem náhody. Kdo by čekal, že chudák Pančochová spadne? Kdo by čekal, že Barcelona bude v lize mít tři zápasy za sebou bez výhry? Kdo by čekal, že...

Sám jsem se dříve strašně rozčiloval a psal vývojářům nenávistné e-maily. Jenže oni měli pravdu. I když jsem měl podle statistik silnější mužstvo, často nerozhoduje síla. Ne každé mužstvo, které má větší držení míče a více střel na branku, vyhraje.

Naučil jsem se podstatnou věc. Přijmout porážku, tak jak přišla. Zkusit si z ní vzít ponaučení. Jestliže jsem někde udělal chybu, přijít na ni, analyzovat ji a příště se jí vyvarovat. A zkusit příště lépe nastavit sestavu.

Dej bacha na finance

Na začátku hry dostanete určitou sumu peněz. Je jen na vás, jestli to rozrfcáte za hvězdné hráče (na jejichž plat pak nebudete mít ani vindru a zkrachujete), stotisícový stadion (na nějž přijde deset lidí, kteří vám finančně nijak nepomohou a zkrachujete), nebo jestli uvážlivě budete se svěřenou sumou pracovat.

Ve sportovních on-line hrách dostáváte peníze od sponzora, peníze ze vstupenek od diváků a prémie za umístění. Další možností je prodávat hráče, nejlépe ty vytrénované, nikoliv slabihoudky.

Naučilo mne to tak i v životě přemýšlet nad každou korunou, než ji obrátím. Je tento výdaj skutečně nutný? Musím tohle nebo ono koupit? A kde pak získám aktiva? A jak? Pokryjí mi příjmy výdaje? Protože jestli výdaje převýší příjmy, můžu si sice teoreticky půjčit, ale pokud se dostanu do minusu, stejně zkrachuju. Nejen ve hře.

Nepodváděj

U těchto her je zakázáno mít dvě mužstva. Z pochopitelného důvodu – jedno byste měli na obchodování, a do druhého byste cpali vydělané prachy z toho prvního. Stejně, jako to není fér v reálném životě a obchodu (navzdory tomu, že v českých zemích podobným trafikám pšenka kvete), není to fér ani ve hře.

Pamatujte na to, že dřív nebo později se na to stejně přijde a vyloučí vás ze hry. A nevím, jak v reálu, ale ve hře o všechno, co jste doposud měli nebo vybudovali, přijdete. O všechno.

15. 3. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...