Úvod > Články > Počítače učí trpělivosti

Počítače učí trpělivosti

Tuto větu pronesla během velikonočních svátků moje vyženěná mamka, a když jsme věc prodebatovali, musel jsem jít dát za pravdu. Nad jejím vynikajícím beránkem šlo o debatu klidnou, ale popravdě, v reálu přímo u počítače se člověk někdy může vzteknout.

Pamatuji si ještě dobu ne tak vzdálenou, kdy se k internetu připojovalo přes telefon. Už jen samotné připojení stálo hodně nervů. Vytáčení čísla na internet často několikrát spadlo, a když už jste se připojili, dalo se nabídnutou rychlostí tak maximálně stáhnout během čtvrt hodiny dva tři e-maily.

Velmi dobře se pamatuji, jak jsme se ženou doslova očima poháněli ukazatel stahování nějakého 50kB e-mailu, jenž se měl podle propočtu stahovat zhruba sedm minut. Trpělivost přinášela e-maily.

Člověk by řekl, že s moderními počítači a notebooky, děsně nabušenými grafikou, bude vše oukej a v ažuru, ale opak je pravdou. Jen si vezměte, když se opravdu „vydaří“ den, jak to po zapnutí PC vypadá.

V závislosti na počtu nainstalovaných programů a zbývajícím místě na disku čekáme úměrnou dobu, než naběhnou Windows. Pak se objeví hláška o nutnosti aktualizací operačního systému.

Dáme aktualizovat, čekáme, než se aktualizace stáhnou, uvaříme si kafe, aktualizace se instalují, jdeme si uvařit druhou kávu, neb první už jsme nervózně vypili během minuty, aniž bychom si toho všimli, a když jsou aktualizace konečně nainstalovány, je potřeba restartovat počítač.

Takže restartujeme, třetí kafe to jistí, a když systém opět naběhne, začne si antivirus stahovat aktuální virovou databázi, případně stahuje nové moduly, a mezitím se objeví nutnost instalovat novou verzi Adobe Flash Player, Shockwave Player, Javu, Java Virtual Machine a podobné vymoženosti, bez nich si dnes na internetu ani neškrtnete, ani video nepřehrajete, ani na Facebook fotku nedáte. Odměněni budete bafacími reklamami na různých webech.

Někdy je potřeba opět restartovat, to už se díváte na hodinky, kolik času vás to stálo. Po druhém restartu otevřete konečně e-mailový program, internetový prohlížeč, Word, Skype, což vám zaseká paměť, zvláště když do toho opět antivirus začne stahovat novou virovou databázi.

V závislosti na počtu flashových, shockwavových a javových aplikací na různých webových stránkách se počítač opět zpomalí, protože to virtuální paměť nestíhá někdy pobrat, zvláště u starších PC nebo notebooků (myšleno tři roky starých), grafická karta nestíhá zobrazovat, a otevřít si další program, třeba ICQ, rovná se hazardu v podobě jízdy, tedy spíše stání na dálnici D1.

Ano, souvisí to s tím, co vše máme v počítači nainstalováno, kolik zbývá místa na harddisku, jak jsou vyčištěny temp položky, cache (množné číslo) a registry, jak jste nastavili v mscomnfig záložku Po spuštění, ale přece jen – nechat si jen původní tovární nastavení znamená, že ten počítač nebudeme chtít vůbec používat a budeme se na něj jen chodit koukat a občas jej oprášíme antistatickou utěrkou.

Jak kdysi řekl náš doktor, protože potřeboval zapnout počítač a pracovat, ne si hrát třeba s registry a podobně, koupil si Apple. Jenže, milí zlatí, zdá se, že doba aktualizací a nutných restartů už dorazila i do těchto luhů a hájů.

A to do nás ještě Microsfot hustí nutnost kupovat si stále nové verze jejich operačního systému i balíku Office, jako by jeden OS a jedny Officy nemohly stačit, pokud obsahují potřebné funkce. Hysterie kolem konce podpory XP jenom dokazuje, že nejde o službu klientům, ale o službu klientů vůči Microsfotu, aby jim mohl vytáhnout víc peněz z kapes.

Taková reinstalace operačního systému rovněž není věc na pár minut. Zvláště v případě XP neexistuje možnost jednoduchého nástroje, který by vaše programy a nastavení přenesl na tolik proklamovaná Windows 8.1.

Takže vás čeká zálohování starého disku, nastavení i programů přes nějakou externí aplikaci či cloud, formátování disku, instalace nových Windows, a ty se instalují také spíše v řádu desítek minut než sekund.

Tím jsme zabili dopoledne, teď si můžeme dát oběd a odpoledne se můžeme věnovat přesouvání starého nastavení, programů a pokoušet se vše rozchodit k obrazu svému, u čehož asi budeme trpělivost řádně zkoušet.

A tak zapomeňte na dalajlámu, buddhistické kláštery, mnichy, nirvánu, meditace, pozici lotosového květu, pět Tibeťanů, Lobsang Rampu a podobné amatéry.

Pořiďte si PC s Windows. Zaručeně vám nabídne spousty možností budovat svoji trpělivost, odolnost, vnitřní klid. Až půjdete podat daňové přiznání, třeba se vám to hodí.

26. 4. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...