O možnostech Google Street View jsme si zde již několikrát povídali. Můžete navštívit korálové útesy, muzea, hrady, galerie, pláže nebo severní pól. Ale věděli jste, že si můžete podobné 360° procházky užít i po povrchu Marsu?

Existují totiž nadšenci, kteří sbírají fotografie nejen z vozítka Curiosity a dělají z nich panoramatické pohledy. Existuje několik serverů, kde si můžete virtuální procházku á la Street View po Marsu vyzkoušet.

Asi nejznámějším nadšencem je fotograf Andrew Bodrov, který sbírá veřejně dostupné fotografie NASA a za pomoci panoramatického softwaru PTGui od New House Internet Services BV sestavuje panoramatické pohledy na různá místa Marsu v různých částech marsovského dnech.

Používá barevné filtry, aby byly fotky výraznější, a občas do panoramatu podle jiných fotografií ze stejné fáze dne přidá v Adobe Photoshop slunce.

Jeho panoramata najdeme na dvou serverech. Na 360cities jsou to panoramata s možností prokliku na další blízká místa v okolí. Na serveru EDS Systems se zkratkou 360pano si pak lze v seznamu vybrat podle solárních dní a panoramata se otevřou přes celou obrazovku.

Keir Clark na serveru Martian Street View Map vytváří něco podobného, avšak s kompletní vizáží a navigací Google Street View. Využívá k tomu pomoci Roba McMahona z Map Channels, a obrázky nejsou nijak upravovány ani kolorovány.

A konečně je zde dánský server Spirit Panoramas, který uveřejňuje fotky a panoramata Marsu ve 360stupňovém náhledu již od roku 1997! Některé fotografie jsou černobílé, ty novější pak v HD kvalitě a ve flashi.

Než se tedy budeme moci vypravit na Mars osobně (což se podle vědců zdá být pro člověka podle posledních testů zhola nemožní), vezměme zavděk alespoň virtuálními procházkami.

18. 5. 2014

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...