Úvod > Články > UWB na postupu

UWB na postupu

Technologie UWB slibuje přinést revoluci v bezdrátových multimediálních sítích. Pokud se všechno povede.

Pod vedením asociace WiMedia Alliance jsou postupně vyvíjeny specifikace, které by postupně měly vyústit v přijetí patřičného standardu. Samotná myšlenka není nijak nová, John McCorkie, dnešní šéf oboru technologií firmy Freescale Semiconductors, na ní začal pracovat před téměř dvaceti lety. Během práce pro armádní Army Research Laboratories získal McCorkie 15 patentů. Armáda původně hodlala technologii UWB použít pro sledování cílů, a během této práce přišel McCorkie na to, že civilní použití skýtá mnohem nadějnější perspektivu.

Tradiční vysílání UWB

funguje na principu vysílání miliard pulsů po širokém spektru frekvencí na úrovni GHz. Odpovídající přijímač potom převádí pulsy na data vyhledáváním vysílaných sekvencí. Tradičně je UWB definováno jako radiová technologie využívající spektra o vlnové délce větší, nežli je 20 procent centrální frekvence, tj. bandwidth nejméně 500 MHz.

Moderní systémy UWB využívají jiné technologie, např. Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM), a mnohem vyšší šířku pásma. Navíc je současně používáno několik pásem, což spolu s OFDM nabízí výrazné vylepšení tradičního systému.

Použití širokého spektra a nízkého výkonu vylepšuje rychlost a současně také snižuje interferenci s ostatními bezdrátovými systémy. Ve Spojených státech nařizuje FCC, že systémy UWB mohou operovat pouze v rozsahu od 3,1 GHz do 10,6 GHz a mohou využívat maximální výkon přenosu -41 dBm/MHz.

Konečně se objevují i praktické výsledky

XS110 Ultra-Wideband Solution zvládne za použití minimální energie přenos dat na vzdálenost 10 metrů při dosažené rychlosti 110 Mb/s, aniž by došlo ke znatelnému poklesu kvality. Pod kapotou pracují tři chipsety, rychlost 110 Mb/s je maximální, a k výběru jsou ještě tři další rychlosti – 29, 57 a 86 Mb/s. Mezi klíčové parametry patří podpora protokolu IEEE 802.15.3, nulové konflikty s technologiemi Bluetooth, 802.11.b/a/g, GPS či všemi dalšími americkými bezdrátovými systémy, spotřeba 750 mW a použití levných polovodičů CMOS a technologe SiGe. Přístoj je již komerčně dostupný a aplikací je celá řada, od mnohočetného streamingu MPEG-2 nebo MPEG-2HD až po bezdrátový USB 2.0, Ethernet nebo 1394, streaming videa či audia pro kamery, MP3 přehrávače a PDA.

Firma Belkin zase představila svůj bezdrátový USB hub s názvem CableFree USB Hub, který využívá technologie UWB společnosti Freescale. Novinka, která se začne prodávat od dubna tohoto roku, umožní dosáhnout USB periférie na dálku. Prakticky stejný výrobek ohlásila take společnost Wisair.

17. 1. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...