Úvod > Články > Pár střípků z CES v Las Vegas – 2. část

Pár střípků z CES v Las Vegas – 2. část

V tomto druhém - a posledním - pokračování si představíme HDTV s Wi-Fi, domácí síť navzájem propojených spotřebičů HomePlug a demo čipu 802.11n.

Zasíťovaná domácnost

Největším překvapením na Consumer Electronics Show, která se konala počátkem ledna v Las Vegas, byla široká nabídka produktů HomePlug a domácích zasíťovaných spotřebičů – skutečně netuším, jak by se česky taková navzájem propojená domácnost dala nazvat.

Několik společností i samotná Aliance HomePlug předvedla poslední novinky v oblasti vysokorychlostních elektrických a propojených spotřebičů. Snad nejzajímavějším je již ratifikovaný čip HomePlug AV se specifikací 200 Mb/s, díky němuž je možné již stavět kompletní systémy a vytvořit konečný design produktů. Výrobce čipů Intellon představil HD signály, které běžely pseudo sítí za použití předvýrobních čipů.

Jiné firmy předváděly sice nestandardní, ale kompatibilní propojení při 85 Mb/s, které by výrobci chtěli v budoucnu upgradovat na HomePlug AV. Nejedná se však o blízkou budoucnost. Jedna firma, DS2, dokonce představila svá vlastní propojení, která ani nemíní někdy mít kompatibilní s HomePlug, ale měly by běžet na 200 Mb/s.

Šéf Aliance HomePlug, Jim Reeber, si z toho nedělá těžkou hlavu. Na HomePlug AV čipech pracuje několik výrobců, zatímco konkurence staví na jednotlivých výrobcích čipů. Díky většímu počtu zainteresovaných firem pak předpokládá větší rozšíření právě jejich výrobků, zainteresování více prodejců a dalších spolupracujících firem, a konečně i nižší pořizovací ceny.

Demo čipu 802.11n

Společnosti Atheros a Broadcom představily na veletrhu fungující produkty, které pracují na bázi prvních čipů 802.11n. Demonstrace však probíhaly mimo prostory výstavy v soukromých kioscích. Tyto čipy – společně s těmi společnosti Marvell, která je vystavovala, ale neměla funkční produkty – využívají základ konsorcia Enhanced Wireless Consortium (EWC).

Atheros, Broadcom, Intel a Marvell, vytvořily vlastní tajné seskupení, které chce překonat skupinu kolem 802.11n, aby vytvořili pro budoucí Wi-Fi standardy vyšší průchodnost. Koncorcium EWC čelí kritice, že pracuje za zády IEEE, jenže jejich skupina má nyní již desítky navzájem spolupracujících členů a předpokládá se, že jejich výrobky zaplní 75 % trhu. Jedinou větší společnosti pro výrobu čipů pro bezdrátový přenos dat, která stojí mimo EWC, je Airgo.

Čipy Marvellu nebyly funkční a představení schopné, tedy výrobci je neimplementují do svých výrobků, ale zástupci firmy si věří, že jednoho dne bohdá k tomu dojde. Atheros a Broadcom jsou v podobné pozici i v podobných očekáváních.

Ve větším množství by firmy chtěly produkovat své čipy 802.11n během několika měsíců, první koncové výrobky by se mohly objevit dokonce už v květnu nebo červnu. Společnost Metalink předvedla funkční čipy a nabídku výrobků předpokládá v červenci.

Hewlett Packard oznámil HDTV s Wi-Fi

Na CES oznámila HP svůj nový set 802.11a/b/g: Wi-Fi zabudované v televizním přístroji SLC3760N může nyní streamovat multimediální obsah skrze Wi-Fi za využití technologií Windows Media Connect. Protože jde o přímý přenos, nejsou na něj uplatňovány bezpečnostní omezení.

 

Pár střípků z CES v Las Vegas – 1. část

20. 1. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...