Úvod > Články > Budou mít virtuální operátoři LTE?

Budou mít virtuální operátoři LTE?

Víte, proč většina virtuálů nevyužívá LTE? Vypočítavá trojice tuzemských operátorů má povinnost nabídnout LTE i virtuálním kolegům, ale nastolila takové podmínky, že se jim to nevyplatí.

Operátoři nabídli virtuálům velice nevýhodné podmínky k získání LTE, ale svou povinnost vůči ČTŮ si splnily. Síťoví operátoři chtějí od těch virtuálních nejen jednorázový poplatek za vstup do LTE, který se pohybuje v řádech milionů korun. Účtují si také zhruba 40 haléřů za 1 MB, což se rovná průměrné koncové ceně na českém trhu, která zahrnuje DPH i marže. Je nad slunce jasné, že za takových podmínek se vysokorychlostní internet nevyplatí žádnému z virtuálů.

Podle slov předsedy Českého telekomunikačního úřadu, Jaromíra Nováka se jedná o házení klacků pod nohy. Operátoři měli podmínky změnit do konce ledna.

ČTÚ již vyzval operátory k úpravě referenčních velkoobchodních nabídek pro LTE. Operátoři upravenou nabídku zveřejnili na konci února, ani tak ale bohužel nenaplnili naše požadavky. Všechny vady, včetně výhrady k výši cen, jim ČTÚ podrobně vytkl nyní již v režimu oficiální výzvy podle zákona a vyzval je k úpravě cen se lhůtou do konce dubna. Poté budeme veřejnost informovat o dalším postupu“ uvedl tiskový mluvčí úřadu Martin Drtina.

Velkoobchodní ceny operátorů jsou na první pohled pro většinu virtuálů nedosažitelné. Jednorázový poplatek, který vyžaduje O2, činí 27 miliónů korun. Dále si společnost účtuje 63 haléřů za 1 MB dat přenesených přes LTE, měsíční sazbu pro 1 až 100 tisíc SIM karet 800 000 korun, za každých dalších 100 000 SIM karet 500 000 korun měsíčně, na závěr 80 korun měsíčně za každou aktivní SIM kartu pro prvních 100 000 karet a 16,45 korun za každou další.

T-Mobile od virtuálních operátorů požaduje jednorázový poplatek ve výši 9 miliónů korun a 70 haléřů za 1 MB přenesených dat.

Vodafone má LTE postavené z velké části na frekvenci 900 MHz, povinnost velkoobchodní nabídky ale platí pouze na frekvence 800, 1800 a 2600 MHz. Virtuální operátor, který by využil nabídky Vodafonu by si moc nepolepšil. Přesto operátor požaduje 33 miliónů korun za zprovoznění služeb, 750 000 korun měsíčně za přístup k síti Vodafone, 45 korun měsíčně za každou aktivní SIM kartu a 51 haléřů za 1 MB přenesených dat přes LTE.

Za těchto podmínek se nemůžeme virtuálním operátorům divit, že LTE nemají. Výjimkou je Mobil.cz, PREmobil, GTS (a její virtuálové), Kaktus a GoMobil. Všichni jsou připojeni přes T-Mobile, který požaduje nejnižší vstupní poplatek a méně měsíčních poplatků.

Jestli se situace změní, záleží v tuto chvíli na Českém telekomunikačním úřadu. Další informace můžeme pravděpodobně očekávat až na konci dubna.

3. 4. 2015

Autor:

Témata

připojení k internetu

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 499 Kč

Přečtěte si také

 

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v březnu 2024

V březnu se rychlost Wi-Fi internetu propadla. Podívejte se, jak si tentokrát vedl vás poskytovatel.

 

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...

 

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Nejčtenější články

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...