Úvod > Články > Mobil už má každý druhý člověk na planetě

Mobil už má každý druhý člověk na planetě

Na konci roku 2014 využívalo mobilní telefon 3,6 miliardy lidí, tedy každý druhý člověk. Mobilních telefonních čísel je ale čím dál víc a v roce 2020 to podle asociace GSMA sdružující operátory bude zhruba 4,6 miliardy. Penetrace, tedy počet telefonů na sto lidí, tak vzroste na 59 procent.

Když se ale spočítají všechny SIM karty (tedy i druhé karty lidí, kterým jeden mobil nestačí a navíc karty používané pro připojení zařízení – M2M), jsme na dvojnásobku: V roce 2014 to je 7,3 miliardy SIM karet, o šest let později jich má být kolem deseti miliard.

V České republice bylo na konci roku 2014 celkem, tedy o 36 procent více, než je počet obyvatel. V tomto počtu jsou ovšem zahrnuté i SIM karty používané pro M2M a také lidé, kteří používají více než jedno mobilní telefonní číslo. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) jsou v České republice jen 3,4 procenta obyvatel, kteří nikdy nepoužili mobilní telefon.

Sítě LTE přibývají jako houby po dešti

V roce 2010 bylo na světě 17 sítí LTE, víceméně šlo o první pokusy nové technologie. V roce 2012, kdy O2 jako první v ČR spustilo 4G LTE síť v Jesenici a okolí, mohli služby vysokorychlostního mobilního připojení využít klienti 144 operátorů na světě. Na konci roku 2014 už to bylo 335 a další stále přibývají. Z 28 států Evropské unie nyní mají LTE sítě ve 24 zemích.

S tím, jak se zlepšuje dostupnost rychlých dat a chytrých telefonů, šíří se i využívání mobilního internetu. Na celém světě ho na konci roku 2014 využívala třetina všech zákazníků, ve vyspělých zemích téměř dvakrát tolik: 60 procent. Česká republika zatím v tomto ohledu zaostává, podle šetření ČSÚ využívalo internet v mobilu na konci roku 2014 jen 29 procent lidí. Nicméně v nejmladší věkové skupině 16-24 let šlo o 65 procent.

Růst počtu uživatelů vede mimo jiné k razantnímu růstu objemu přenesených dat. Mezi lety 2014 a 2019 by se měl podle GSMA zdesateronásobit. Aby mohly mobilní sítě rostoucí objem dat přenést, budou potřebovat získat další frekvenční pásma.


Začíná se také mluvit o sítích páté generace a Jižní Korea by ráda první takovou testovací síť spustila v roce 2018, kdy se budou v zemi konat zimní olympijské hry. Zatím se ale výrobci dohadují, co by přesně měly sítě 5G umět a jaký by měl být princip jejich fungování.

13. 7. 2015

Autor: Redakce DSL.cz

Témata

telekomunikace

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Evropská komise vyšetřuje Apple, Google a Metu, hrozí jim vysoké pokuty

Apple, Google a Meta jsou v EU vyšetřovány kvůli možnému porušení nového aktu o digitálních trzích. Společnostem...

 

USA prý využívají satelity SpaceX pro špionáž, Rusko pohrozilo útokem na ně

Rusko uvedlo, že ví o snahách amerických zpravodajských služeb využívat komerční provozovatele satelitů. Varovalo...

 

Po Pavlovi i Babiš, podvodníci lákají z lidí peníze za pomoci deepfake videí

Sociální sítě v poslední době zaplavila falešná videa politiků, ve kterých lákají na výhodné investice. Místo...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...