Úvod > Články > Skype proti odposlechu

Skype proti odposlechu

Americká vláda se ze všech stran snaží zjednodušit možnosti odposlechu komunikací, podle některých indicií se ale zdá, že v oblasti internetového telefonování to nebude tak jednoduché.

Telefonování s pomocí systému Skype (firmu nedávno koupila společnost eBay) je mezi účastníky zdarma, vedle samotného telefonování umožňuje také IM. Na rozdíl od většiny podobných systémů jsou hovory zakódovány, a jelikož Skype používá 256bitové enkrypce, jedná se o klíč dvakrát delší nežli je používán pro enkrypci onlinového přenosu čísel kreditních karet. A i 128bitová enkrypce je v reálném světě považována za neprolomitelnou (což v podstatě znamená, že prolomení hesla trvá déle, než se vyplatí). V případě, že se ale hovoří s účastníkem používajícím normální telefon mimo systém, hovor je dekódován a může být zachycován.

Kódovat jde i elektronická pošta, řada softwarů je buď velmi levná nebo přímo zdarma, pro většinu lidí je však něco podobného zbytečné, navíc ovládání těchto programů má často k jednoduchosti daleko.

Skype, který vyvinuli lidé původně stojící za systémem P2P Kazaa, je zdarma, stejně jako volání mezi jednotlivými účastníky, poplatky se platí za volání mimo síť Skype. Ve Spojených státech není Skype ani zdaleka tak populární jako v Evropě, po celém světě se počet registrovaných účastníků pohybuje kolem 75 milionů, a v reálném čase je současně připojeno kolem 3,5 milionů lidí.

Bezpečnost ale není to, co k systému Skype lidi přitahuje, tím je zejména jednoduchost a minimální cena hovoru. O samotné bezpečnosti systému se stále vedou diskuze, neboť společnost Skype odmítla nabídnout svou kódovací technologii k veřejnému otestování, což v kryptografické komunitě bývá považováno za zcela neobvyklé. Za většinou kryptografických systémů je totiž natolik komplexní matematika, že dobrý systém není zranitelný ani v případě, že je metoda známá.

Ale ani v případě, že kódování Skype není tak silné, jak společnost tvrdí, nemá americká National Security Agency s tímto systémem snadnou práci, protože i slabě chráněné hovory znamenají, že místo jednoduchého zachycení a automatického vyhledávání klíčových slov musí agenturní počítače nejdříve záznam dekódovat, a ani počítačové zdroje amerického Velkého bratra nejsou nekonečné.

Pramalé nadšení nad ochranou hovorů Skype potvrdil i šéf společnosti Verso Technologies (vyrábí hardware pro internetové providery a software identifikující a blokující hovory Skype) Monty Bannerman, když konstatoval, že je krásné mít zakódované hovory ve chvíli, kdy voláme své milence, ale pokud pomocí systému Skype komunikují teroristé, je to jiná káva.

Šéf bezpečnosti firmy Skype, Kurt Sauer, tvrdí, že v systému nejsou a nikdy nebudou žádná „zadní vrátka“, nicméně že je firma ochotna plně spolupracovat s každou bezpečnostní agenturou, která bude mít legální důvody.

Bezpečnostní agentury prohlašují, že jim zatím stačí možnost stopovat hovory, takže mají přehled o tom, s kým vytipované osoby komunikují. A to je v systému Skype možné. V řadě případů je totiž důležitější analýza směru komunikací nežli přesný obsah hovorů.

A tak stále není jasné, jestli nedávné rozšíření pravomocí zákona CALEA o odposlechu komunikací americkým tajným službám pomůže natolik, jak doufaly.

23. 2. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...