Úvod > Články > Microsoft a VoIP

Microsoft a VoIP

Celkem nepřekvapuje, že i Microsoft naskakuje do rozjetého vlaku stále populárnější technologie VoIP. Nedávno představil svůj systém připomínající Skype. Tento systém bude součástí Microsoft Office Communicator Mobile, který by se na trhu měl objevit v druhé polovině letošního roku.

Hned se objevily hlasy o tom, že Microsoft tímto systémem velice záhy ovládne trh, neboť s jeho pomocí si budou moci telefonovat prakticky všichni, kteří mají na počítači novou verzi balíku Office, pokud budou současně mít i mobilní telefon s Wi-Fi a softwarem Windows Mobile.

S touto novinkou přišel

na nedávné výstavě 3GSM v Barceloně sám Steve Ballmer, který ovšem hned v první větě tvrdil, že Microsoft má v oblibě všechny současné telefonní operátory, kteří s Microsoftem spolupracují. Jestli to byl slib o tom, že je Microsoft nehodlá zničit, nebo naopak hrozba všem, kteří s Microsoftem nespolupracují, je od té doby tématem nesčetných analýz. A jelikož se zrovna slavil Valentýn, nový systém bude spíše odpovídat pověstnému masakru, ke kterému na tento svátek v minulosti došlo, nežli k nějakému vyznání lásky.

Nová technologie je součástí snahy Microsoftu udělat z balíku Office maximální nástroj pro interakci mezi jednotlivými uživateli. Ballmer toho ukázal víc, spoustu lidí zaujala i možnost přenosu televizního signálu pomocí Virgin Mobile a BT Movio, které využívaly chytré telefony běžící se softwarem Windows Mobile. V podstatě se jedná o vysílání televizního a rozhlasového signálu firmy BT Movio, které hodlá Virgin Mobile používat jako první mobilní operátor. Jeho zákazníci tak budou první v Evropě, kteří budou mít na svých mobilech živou digitální televizi. V provozu bude tato služba ještě letos, a vedle televizního signálu bude nabízet ještě nejméně 350 rozhlasových stanic vysílajících digitální signál.

Systém Windows Life

je v podstatě kombinace internetových služeb a softwaru, která se z počítačů a internetu dostává i do mobilních periférií. Tady Ballmer vyzval spřátelené výrobce bezdrátových technologií, aby začaly využívat nástrojů od Microsoftu pro vývoj nových služeb.

Microsoft zároveň ohlásil prodej více než 6 milionů periférií pracujících se softwarem Windows Mobile, analýzy trhu očekávají, že prodej vzroste do roku 2009 na 181 milionů.

S využitím Office Live Communication Serveru

umožní Communicator Mobile víc než samotný systém VoIP, možné bude i sdílení souborů z Wordu či PowerPointu nebo emailu a IM. Communicator Mobile by měl být k dispozici během příštích dvou měsíců.

Součástí přednášky bylo i seznámení s historií Microsoftu na trhu s bezdrátovým spojením. Před třemi lety spolupracoval Microsoft s jediným operátorem a jediným výrobcem, a to ještě v jediné zemi. Dnes spolupracuje se 102 operátory v 55 zemích a s 47 výrobci koncových periférií. Rozmach je to skutečně úctyhodný, zůstává ovšem otázkou, nakolik tato spolupráce vydrží ve chvíli, kdy Microsoft získá dominantní postavení a získá názor, že ostatní již ke spolupráci nepotřebuje.

8. 3. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.