Úvod > Články > VoIP – jaká je budoucnost?

VoIP – jaká je budoucnost?

Technologie VoIP (Voice over Internet Protocol) je na světě od konce devadesátých let, a prakticky od začátku slyšíme, že se jedná o konec obstarožních telefonních sítí a o tom, jak rychle se telefonní společnosti povezou.

Částečně je to pravda, nejdříve pomalu, později už díky razantní marketingové podpoře, se firmy jako Skype či Vonage dostaly do povědomí uživatelů. Koneckonců 75 milionů uživatelů systému PC-to-PC firmy Skype už něco znamená, 2,6 miliardy dolarů, které do koupě Skype investovala americká společnost eBay, také není zanedbatelných. Není divu, že do rozjíždějícího se vlaku naskakují i giganti jako AOL, Yahoo či Google.

Nespí ani kabelové společnosti

Např. Time Warner Cable přidal za minulý rok 880 000 tisíc nových zákazníků a má jich celkem již 1,1 milionu, a na nedávné konferenci VON (Voice over the Net) se objevilo 300 společností, které nabízí buď služby, nebo produkty pro VoIP.

Velké americké telekomunikační firmy ztrácí zákazníky pevných linek, a tempo je tak velké, že v hlavách firemních stratégů musí bít na poplach. Nicméně nutno poznamenat, že většina „uprchlíků” přešla na mobilní telefony, a ne na VoIP.

Jeden z šéfů společnosti BellSouth, kterou nedávno pohltila společnost AT&T, tvrdí, že firma nevidí technologii VoIP jako velké nebezpečí, neboť lidé opouštějí BellSouth mnohem častěji kvůli mobilům. Nakonec ale musel přiznat, že VoIP bude zcela určitě důležitou součástí telefonování budoucnosti.

Zmatení zákazníci

Zákazníci, především ve Spojených státech, jsou zatím často zmateni a mají pocit, že nové služby, které systémy VoIP nabízejí, jsou buď nepřehledné, nebo je nepotřebují. Navíc stále existují pochyby o spolehlivosti celého systému. Objevují se hlasy, že k většímu rozvoji je nutno přestat prodávat VoIP jako technologii a nazvat celý systém nějak jinak, třeba broadband pro hlas.

Velké telekomunikační firmy jako AT&T či Verizon sice mají vlastní rezidenční službu VoIP, ale prakticky ji nenabízejí a reklama na ní neexistuje. AT&T se snaží spíše propagovat VoIP pro firmy, zatímco Verizon neustále propaguje svoji síť Fios, neboť se snaží dostat zpět miliardy dolarů, které firma investovala do nových optických kabelů. SouthBell sice připravil službu VoIP od firmy 8x8, ale po převzetí společností AT&T si zatím nikdo netroufne odhadnout, jestli ji opravdu spustí.

Zastánci VoIP zatím připravují přechod na video

Jeff Pulver, spoluzakladatel firmy Vonage a v současné době šéf firma Pulver.com, odhaduje, že do pěti let bude „video on the net” důležitější, nežli byl systém VoIP za celých posledních 10 let.

24. 3. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Formule 1 2024: Kde sledovat přímé přenosy?

 

Sezóna Formule 1 2024 startuje. Podívejte se, kde letos sledovat přímé přenosy ze všech velkých cen, kvalifikací a...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.