Úvod > Články > DVD půjčovna v obývacím pokoji

DVD půjčovna v obývacím pokoji

Doslova mílovými kroky se přibližuje doba, kdy bude dostupné sledování televize a půjčování filmů pomocí standardní telefonní linky. To vše ve vynikající kvalitě díky protokolu IPTV – službu spustí Český Telecom co nevidět.

Český Telecom není v naší zemi mezi zákazníky příliš oblíben. Tento fakt vznikl již dávno, a uživatelé internetu možná zavzpomínají na akce typu Internet proti monopolu a podobné. Občas si tato firma svou pověst vylepší – nedávné zrychlení ADSL a celková solidní kvalita této služby potěšila a stále těší řadu klientů. Na druhou stranu změna ceníků hlasových tarifů vyvolala spíše rozhořčení. Dá se vypozorovat určitý sinusový průběh. V létě má být spuštěna nová služba IPTV, tedy možnost sledovat televizní programy a půjčovat filmy přes telefonní linku.

Jak bude služba fungovat?

Základem je vysokorychlostní připojení k internetu na bázi ADSL. Vaše linka tedy musí být schopna zvládat ADSL v co možná nejvyšší rychlosti. Není přitom podstatné, jaké ADSL využíváte, jde čistě o schopnost linky, potažmo vzdálenost od ústředny. Dalším prvkem bude set-top-box, samosebou zcela odlišný, než je ten, který je využíván k příjmu digitálního vysílání. Posledním článkem bude televizor nebo PC (bude-li mít tento set-top-box nějaké komunikační rozhraní a software).

Testování již probíhá

Ostrý provoz služby má být zahájen nejpozději v létě tohoto roku. Vzhledem k tomu, že léto je již na dohled, provádí Český Telecom důkladné testování služby u svých zaměstnanců. Doufejme, že budou všechny nešvary odladěny a uživatelům se tak do rukou dostanete skutečně kvalitní služba. V pořadí prvním městem, kde bude služba spuštěna bude tradičně Praha, ale dle vyjádření ČTc by se mělo pokrytí rozrůstat velice rychle.

Jaké všechny služby IPTV nabídne?

Základem bude nabídka zhruba 30 televizních stanic s několika příplatkovými kanály – tedy podobný model jako v případě kabelových televizí. Dále bude velmi propagován systém DVD půjčovny z obývacího pokoje – tedy technologie Video On Demand, kterou ČTc provozuje již delší dobu na webu Starzone. Mimo tyto služby bude v budoucnu nabízena také IP telefonie a další interaktivní služby. Lze předpokládat, že set-top-boxy budou dotovány při určitém závazku – například na 12 měsíců apod.

Důležitá bude cena

Majitel ČTc, firma Telefonica, nabízí ve Španělsku stejnou službu za zhruba 1400 Kč měsíčně. Toto je cena pro český trh zcela nepřijatelná. Cena služby totiž jednoznačně rozhodne o její zajímavosti pro zákazníky. Kabelové televize jsou dnes již i v menších městech, U ADSL a IPTV se bude pokrytí teprve vytvářet a vylepšovat.

11. 4. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...