Úvod > Články > Internetové encyklopedie

Internetové encyklopedie

Tam, kde končí naše vědomosti, pomáhají encyklopedie, slovníky a odborná literatura. Nejčastěji ale saháme právě po encyklopediích. V dnešní době již není důvod platit za tištěné knihy tohoto žánru – na internetu je jich dostatek a bez poplatků.

Internetových encyklopedií je celá řada, my se ale zaměříme jen na některé. Proč ale využívat encyklopedie právě na internetu? Je k tomu mnoho důvodů. Prvním a tím hlavním je bezplatný přístup do většiny z nich. Dále se v elektronickém médiu data lépe vyhledávají, je možné provádět fulltextová prohledávání nebo hledat dle rozšířených kritérií. Obrovským přínosem jsou obsahové informace k jednotlivým heslům, které bývají velice podrobné, doplněné obrázky, animacemi, videem, zvuky, a také odkazy na související stránky a články.

Wikipedie je jednička

Wikipedie je mezinárodní encyklopedie s otevřeným obsahem, na němž pracují dobrovolníci z celého světa. Jde v podstatě o unikátní projekt, který vznikl v roce 2001 a v dnešní době jde o jednu z největších encyklopedií světa. Obsah Wikipedie je umístěn na rozsáhlém hardwarovém zázemí. Existuje řada jazykových mutací, hesla jsou segmentována do jednotlivých kategorií, vyhledávání je snadné a nese se v duchu značné profesionality. Veškerá práce s encyklopedií je zdarma a můžeme ji vřele doporučit pro malé i velké uživatele internetu.

Jak si vedou ostatní?

Samosebou Wikipedie není továrnou na úspěch a existuje i řada dalších portálů s podobnou tématikou. Podívejme se na ně nyní zblízka. Naše sítě budeme směřovat do českých vod internetu s výjimkou velmi zajímavé encyklopedie Britannica, která má původ dle názvu ve Velké Británii.

Vševěd – Tento projekt má hned několik zvláštností. Jde o klasickou encyklopedii s mnoha tisíci pojmy v databázi. Obrovskou výhodou je možnost přístupu k těmto datům pomocí mobilního telefonu – konkrétně technologií WAP nebo pomocí SMS zpráv. Encyklopedii tak máte vždy po ruce. Na webu je také možnost převodu jednotek, což je funkce, kterou čas od času využije každý z nás. Graficky je web hezký, barevně zajímavě pojatý.

CoJeCo – Graficky velmi povedená encyklopedie, kterou její autoři rozdělili na čtyři části. První a základní je část věnující se heslům a pojmům – tedy běžným činnostem při hledání určitého výrazu v databázi. Druhou částí je vyhledávání obrázků, třetí videí a čtvrtou zvuků. Jde tedy o značně multimediální encyklopedii. Přístup je možná také pomocí technologie WAP, takže můžete přistupovat do databáze hesel odkudkoli, kde je mobilní signál.

Britannica – Jde v podstatě o dějepisný, vlastivědný a prakticky multioborový portál, který zpřístupňuje data z placené distribuce této encyklopedie na internetu. Výhodná je zejména pro ty z vás, kteří vládnou cizí řečí – typicky angličtinou. Ostatní se musí obrátit na jiné, třeba výše zmíněné encyklopedie. Graficky je portál velmi povedený a decentní, informačně zdařilý.

Závěrem

Sebevzdělání je činnost, která nás neustále potkává jak v běžném, tak profesním životě. Encyklopedie jsou cestou nejen ke vzdělání jako takovému, ale také k rozšíření obzorů a získání nových znalostí, upotřebitelných kdekoli – třeba v létě při grilování nebo u táborového ohně.

23. 5. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...