Úvod > Články > Co je to vlastně Echelon?

Co je to vlastně Echelon?

Možná jste to slovíčko již zaslechli a maně se vám vybaví, že v souvislosti s odposlechem a sledováním e-mailů. Ale co přesně skrývá?

Chcete vědět, co si mezi sebou e-mailují lidé z celého světa? Stačí kontrolovat několik klíčových komunikačních uzlů a vše pečlivě monitorovat. Přesně tak, jak to dělá vláda Spojených států.

Koncem května a začátkem června 1999 přiznaly oficiálně vlády Austrálie, Velké Británie, Kanady, Francie, Německa, Švédska a USA, že už několik měsíců testují a využívají rozsáhlou elektronickou dohlížecí síť známou jako Echelon (česky něco jako rozvědka). Zjednodušeně řečeno, jde o monitorování satelitních přenosů, telefonních hovorů a - co nás zajímá nejvíce - internetu.

Jak to funguje? Partnerské strany, sdružené v Echelonu, vytvořily "slídící" programy, které kontrolují přenos dat na šesti důležitých uzlech internetu, přebírají veškeré možné informace a přenášejí je do tzv. Slovníku (Dictionary). Slovník představuje skupinu programů určených ke hledání varovných frází - např. rozhovory o násilí na skupině obyvatel. Výsledky jsou pak roztříděny a odeslány příslušnému bezpečnostnímu úřadu dané země.

V podstatě lze říci, že díky Echelonu 90 % přenosů přes internet prohlíží americká národní bezpečnostní agentura (NSA) a další špionážní organizace. A to tak důkladně, jako kdyby prohlíželi vaši poštu s nožíkem na otevírání dopisů v ruce.

Ve Spojených státech je za chod Echelonu zodpovědná právě národní bezpečnostní agentura (NSA), která je placena za dohled nad národy, jež by mohly být potenciálně nebezpečné americkým zájmům. Díky partnerům v projektu Echelon může NSA dokonce obejít některé závazky o sledování na domácí půdě, protože lze požádat britskou tajnou službu, aby něco podobného pro NSA udělala. To samé platí přirozeně i naopak. Celá záležitost kupodivu nevzbudila v amerických médiích, až na pár řádků na internetu a krátkou zprávu v časopise Business Week, přílišnou pozornost. Správce webových stránek Cryptome John Young si myslí, že se tím mnohé ztratilo. Pro vysvětlenou - na adrese Cryptome se nacházejí různé novinky, vládní zprávy a oběžníky, ale také diskusní skupiny o kryptografii (šifrování) a špionáži.

Tady upozorňují na problémy, které vznikly za Atlantikem. Evropu totiž oficiální zveřejnění Echelonu dost poškodilo. Francie a Německo s dalšími národy obviňují ostatní země začleněné do projektu Echelon, že provádějí průmyslovou špionáž a předávají si a sbírají informace o jejich společnostech a střídavě se pokoušejí ukrást kontrakty takových firem jako Airbus nebo Thomson S.A. Bezpečnostní služby Francie a Německa slíbily, že pátrání bude pokračovat, a následně se připojilo i Švédsko s tím, že tomu bude pomáhat. Co však má dělat paranoidní uživatel internetu mezitím? Bohužel, není toho mnoho.

„K podobným aktivitám se internet hodí úplně bezvadně," tvrdí John Young. „NSA nemohla vytvořit vhodnější systém. Internet je široce dostupný a snadno se v něm dá hledat. Pro NSA není tak těžké jej zkatalogizovat - data můžete uložit a prohledat později. Až na to, že oni mají o hodně více zdrojů než my." Dnes již poměrně rozšířené šifrování e-mailů a běžného přenosu dat by mohlo zablokovat snahy Echeleonu, ale většinu lidí tento problém jednoduše netrápí. Britský specialista na šifrování Brian Gladman tvrdí, že k takovému zablokování nedojde. Ne proto, že by to nešlo, ale protože většina běžných uživatelů dává přednost funkčnosti před zabezpečením. A neustálá vylepšování procesorů a softwaru bude řídit trh nadále k preferování funkčnosti. Alespoň prozatím. Ale možná, že právě s tím Echelon počítá.

Největší zájem o Echelon se zdvihl právě v roce 2000, kdy byl oficiálně přiznán. Od té doby však nastalo ticho po pěšině. Dokonce vznikla jako jakási zástěrka firma Echelon, která se ale počestně zabývá poradenstvím a konzultacemi v oboru počítačů. Jiná firma ke slovu Echelon přidala jen slovo Marketing a podniká v této oblasti. A tak došlo k tomu, co se dalo čekat - po obrovském boomu zájmu nastalo jeho pohasnutí, spousta zástěrek zamlžila původní problém - a Echelon nejspíše stále naslouchá.

Odkazy:

Oficiální stránky NSA
Stránky o kódování Cryptome

25. 5. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...

Revolut spouští vlastní eSIM a výhodné datové balíčky do celého světa

 

Revolut, známý spíše pro své finanční služby, představil vlastní eSIM. Zákazníkům nabídne cenově výhodné datové...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v březnu 2024

 

Rychlost u většiny technologií v březnu klesla. Podívejte se, jak si vedl váš poskytovatel a u kterého providera...