Úvod > Články > Kam směřuje vývoj v IT?

Kam směřuje vývoj v IT?

Možná jste se již někdy zamysleli nad tím, kam směřuje nebo kam může zajít vývoj v IT a v technice obecně. Za posledních 25 let šel pokrok vpřed takovým tempem, že je vhodné přemýšlet, kam dojde za další čtvrtstoletí, zvláště pak, že míra pokroku se stále zrychluje.

Tento článek nemá tendence býti jen hrstkou autorových úvah, ale opírá se o obecná fakta, o aktuální situaci ve světě vědy a techniky a mimo jiné také o směr vývoje v jednotlivých oblastech. Pokusím se zde rozdělit tato témata dle svého zaměření, tedy rozebrat některé odvětví techniky zvláště, bez rušivých vlivů jiných oblastí. Předpovědět vývoj technologií s vysokou pravděpodobností nelze, ale lze sledovat směry vývoje. Bohužel, každý vývoj je omezen komercí. Jestliže se nezaplatí vývoj aktuální technologie, výrobce jen s těží uvede technologii novou, byť již vyvinutou.

Hardware

Zde šel pokrok skutečně vpřed a každý, kdo denně pracuje na PC, jej musel zaznamenat. Začněme třeba u klávesnic a myší. Koupili byste si dnes kuličkovou myš? Asi ne, optická technologie přinesla markantní zlepšení práce s tímto zařízením. Nová laserová technologie tuto oblast dále rozvíjí. Klávesnice neměly obvykle žádná specifická tlačítka, multimediální klávesnice začaly být aktuální až v době příchodu operačního systému Windows, zejména pak ve verzi 98.

Bezdrátové klávesnice a myši byly pro mnohé úžasným krokem vpřed, dnes jde již také o běžnou záležitost. Z problematického IrDa přenosu se přešlo na jednodušší rádiovou komunikaci. V této oblasti dojde pravděpodobně k dalšímu posunu. Možná nejsme tak daleko od doby, kdy budeme ovládat počítače jen myšlenkou. Mozkové impulsy se převedou na příkazy, znaky a čísla, kterými budeme počítače řídit a komunikovat s nimi. Jak brzo tohoto bude dosaženo nelze odhadnout. Osobně se domnívám, že ještě následujících 10 let se obdobné technologie nedočkáme, možná pouze v laboratorních podmínkách.

Co se zobrazovací techniky týká, CRT monitory stále na našich stole více nahrazují LCD panely, což je přirozené, zejména kvůli úspoře místa a nižší spotřebě elektrické energie. V budoucnu se patrně setkáme s bezdrátovou komunikací zobrazovacích prvků s PC. Čím méně kabeláže, tím lépe. Ve vývoji jsou také displeje tenké jako papír, takže v tomto směru se máme jistě na co těšit.

Běžné počítače se výkonově vyvíjí, což ale ocení snad jen hráči a uživatelé náročných aplikací, které využijí vysoký výkon. Ostatní se spokojí s průměrem. V této souvislosti je patrné, že se začaly více než kdy jindy prodávat přenosné počítače – resp. notebooky, chcete-li. Lidé si chtějí maximálně ušetřit místo v bytě či kanceláři a zároveň mít dostatečnou mobilitu. Díky velké poptávce klesají ceny mobilních zařízení a rámcově tlačí dolů ceny komponent běžných PC. Otázkou také je, nakolik oblast počítačů zasáhne formát Blue-Ray, který má nahradit DVD.

Kancelářsky výkonné PC bez software a LCD lze dnes pořídit již kolem 7 tisíc korun s DPH, což je nevídaný posun od dob nedávno minulých, kdy slušná PC sestava nešla pod 20 tisíc korun s daní.

Software

Zde je vývoj víceméně závislý na vývoji hardwaru. Každopádně je doba, kdy se k vývoji softwaru přistupuje zcela jinak než před časem. Systém návrhu a analýzy pokročil, vývojové týmy spolupracují, snaží se výsledek maximálně přizpůsobit požadavkům zákazníka. Cena softwaru je různá. U masově prodávaných komerčních produktů je logicky nižší, než u softwaru na zakázku. Je ale vynikající, že lze na platformě požívat moderní a bezpečný operační systém s desítkami aplikací za mizivý peníz – myslím tím samosebou Linux v některé z jeho distribucí. Uživatelé si ale příliš zvykli na Windows, i přes jeho zápory.

Otázkou je, jak se Windows Vista a Office 2007 podepíší na minimálních požadavcích počítačů. Dá se předpokládat, že bude laťka vytažena daleko nad Windows XP. Snad bude ale nový systém Windows bezpečnější a bude mít lepší vlastnosti. Snad.

Další technologie

K oboru IT se vztahují i další technologie. Kupříkladu mobilní telefony. Před 10 lety jsme byli rádi za spuštění GSM, později za zavedení služeb, jakými jsou SMS či přenos dat na bázi GPRS, a hlavně postupem času za výrazné zlevňování mobilních zařízení a služeb. Dnešní mobily už vlastně nejsou jen běžnými telefony. Mají stovky funkcí, některým bije v nitru srdce operační systém Symbian nebo Windows Mobile, dokáží přehrávat hudbu, fotit ostré fotografie apod. Z mobilu se vlastně stal asistent a výrobci se do něj snaží implementovat stále více zařízení a funkcí. Kam se dojde v tomto odvětví lze jen těžko předvídat. Miniaturizace asi není tou pravou cestou. V tomto sektoru bude určitě ještě bouřlivý vývoj.

Vize a očekávání

Před časem byla prioritou miniaturizace zařízení. Dnes je toto diskutabilní. Jak lze třeba miniaturizovat klávesnici? Nijak. Jakákoli změna v tomto duchu by nebyla účelná a obsluhu by jen zdržovala od práce. Svět jde směrem k symbolickému přestřižení drátů a bezdrátové komunikaci. Dnes již fungují bezdrátové přenosy mezi počítači, mobilními telefony a periferiemi. V tomto směru se ještě leccos stane a časem bude většina pevných spojení nahrazena bezdrátovými.

Další věcí je integrace. Výrobci hardwaru i softwaru se snaží do svých produktů zaintegrovat co možná nejvíce zařízení, funkcí a komponent. To není špatná cesta, pokud bude spojení takovýchto komponent fungovat korektně a pokud o ně uživatelé projeví zájem. V tomto duchu jde o vývoj nejen v IT, ale také o vývoj společnosti, o globalizaci a další podobná témata.

23. 6. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...