Úvod > Články > Cybersquatting: Co to vlastně znamená?

Cybersquatting: Co to vlastně znamená?

Cybersquatting znamená ve své podstatě ukradení názvu atraktivní (nebo možné atraktivní) domény a pro mnoho společností představuje závažný problém.

Cybersquatting je postup, kdy se vykupují oblíbená slova a registrují se jako internetové adresy, a to s cílem jejich prodeje s vysokým ziskem společnostem a vlastníkům ochranných známek. Pro mnoho společností to představuje závažný problém. Existují už i aukční servery, kde lze snadno prodat název domény nejvyšší nabídce. Jako příklad lze uvést server GreatDomains.

Tento server se dostal do hlavních zpráv před nějakými čtyřmi lety, když jednadvacetiletý mladík jménem Eric MacIver prodal název domény Drugs.com za 823 456 amerických dolarů. Dalším hitem byly názvy Houses.com a Loans.com. Vlastníkem byla společnost z Ben Lomond v Kalifornii, která předpokládala, že konečná nabídka bude vyšší než 10 milionů dolarů. Do té doby se rekord ve výši 3,35 milionů dolarů týkal prodeje za název domény Altavista.com.

První soudní případy

Díky obrovskému růstu internetu je dnes registrováno přes 100 milionů názvů domén, z toho na adresy s příponou .com připadá již jen zhruba polovina. Názvy domén jsou velmi oblíbené kvůli jejich snadné zapamatovatelnosti. Každému síťovému šikulovi je jasné, že název serveru typu drug.com se zapamatuje lépe než například Pfizer nebo Glaxo.

Ke škodě některých společností to však otvírá možnosti chytrákům v síti internet, tzv. cybersquatterům, aby zneužili systém registrace domén a zaregistrovali si různé názvy domén v naději, že jim příslušný vlastník nabídne velkou částku peněz, aby mohl název používat.

Příkladů je mnoho. Holandská letecká společnost KLM svého času vyhrála soudní spor se společností Trading House o vlastnictví názvu domény klm-alitalia.com. Naštěstí pro KLM převládl zdravý rozum a soudce na základě obchodních vztahů a významu KLM rozhodl, že příslušným vlastníkem názvu domény je tato letecká společnost. Registrace názvu společnosti jako názvu domény je dost jasnou záležitostí a u soudu se stále obtížněji obhajují neoprávněné nároky. Co ale se slovy obecné povahy jako např. books.com nebo hotel.com?

V soudních procesech však taková vítězství nepatří k častým jevům. Výrobce letadel, společnost Lockheed Martin, např. prohrála spor o práva k názvu Skunk Works. Výrobce je vlastníkem práv k ochranné známce, kterou používá pro své oddělení konstrukce. V současnosti je zaregistrováno již 12 dalších podobných názvů domén. Rovněž Julia Roberts neuspěla se svou žalobou na majitele domény s jejím jménem.

V České republice asi většina lidí slyšela o tahanicích kolem názvu domény oskar.cz, kdy tehdy nově vzniklá mobilní společnost Oskar odmítala za doménu, kterou si zaregistroval podobný cybersquatter, zaplatit. V poslední době pak soud řešil žalobu na vlastnictví práv domény ceskapojistovna.cz.

Počet soudních procesů v České republice týkajících se doménových jmen se každý rok pohybuje kolem tisíce až 1500.

Zákon proti cybersquattingu

Vláda Spojených států amerických na základě těchto zkušeností schválila v roce 2000 zákon, který má za cíl potlačit cybersquatting. Používání slov typu kino, kniha, výrobek nebo názvů velkých společností, které by později mohly mít zájem na využití takových adres v síti internet, je nyní zakázáno. S tímto zákonem v platnosti je registrace názvů domén identických nebo podobných ochranným známkám pro cybersquattery stále obtížnější. Zákon opravňuje soudy zabavit nebo zrušit pirátsky získané názvy domén a žalobce může získat náhradu škody, a to až do výše 100 000 dolarů. V případě recidivy stanoví zákon i tresty odnětí svobody.

Konec svobody projevu?

Ochránci lidských práv v článku zveřejněném v listu New York Times tvrdí, že tento zákon o cybersquattingu má škodlivý vliv na svobodu projevu v síti internet. Domnívají se, že zákon dostatečně nechrání držitele individuálních názvů domén a malé společnosti, které možná budou první při podávání oprávněných žalob na krádeže naruby ze strany velkých společností.

V novinách stojí, že vlastník ochranné známky na známé hračky Gumby and Pokey se pokusil o odebrání domény pokey.com 12letému chlapci z Pensylvánie, který má přezdívku Pokey. Chlapec dostal doménu jako dárek od svého tatínka k narozeninám a server používal k vystavování her a obrázků svého štěňátka. V dalším případě se vydavatelství komiksů Archie pokusilo odebrat děvčátku jménem Veronica doménu se stejnojmenným názvem, který je zároveň jménem jedné z postaviček.

Evropská unie a české právo

V brzké budoucnosti lze očekávat snahu o vytvoření jakýchsi vzorových pravidel registrace (ať již pod záštitou komise UNCITRAL či pod hlavičkou EU), které budou alespoň obecně řešit problematiku nejen cybersquattingu, ale i domain-grabbing, typesquatting a dalších spekulativních jednání. Dále lze rovněž ze strany ICANN očekávat doplnění dosavadní zásady registrace o jednoduchý princip, a to podobně jak funguje např. u registrací ochranných známek.

V České republice přímo cybersquatting není právně definován a u soudů se postupuje podle Obchodního zákoníku a znění o ochranných známkách. S výjimkou KDU-ČSL, která má velice pečlivě propracované návrhy k potřebným zákonům o internetu u nás, však žádná jiná politická strana ve svém programu podrobnější rozpracování podobných zákonů o internetu nemá.

Doporučené odkazy:

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN = internetová společnost přidělených názvů a čísel)

WIPO Internet Domain Name Process (postup při registraci internetových názvů domén)

CENTR (Council of European National Topleveldomain Registries = rada evropských státních registrů vrcholových domén)

NSI (Network Solutions Inc)

RIPE (Reseau IP Europeens = síť evropských adres IP)

26. 6. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.

HBO Max v Česku od května nahradí nová služba Max

 

Společnost Warner Bros Discovery oznámila, že v Evropě spustí novou platformu Max 21. května. To se týká i Česka a...

Seznam.cz připravuje vlastní předplatné, reklamě se ale nevyhnete

 

Seznam.cz testují nové předplatné. V placené verzi přestane využívat vaše data k cílení reklamy. Reklamu ale na...