Úvod > Články > Krátké zprávy z Wi-Fi světa za minulý týden

Krátké zprávy z Wi-Fi světa za minulý týden

Wi-Fi najdete v japonské Střele nebo v Centrálním parku v New Yorku. Na závěr se pak podívejme, zda Microsoft skutečně chce konkurovat iPodu.

Japonské vlaky s Wi-fi od roku 2009

Pokud si v roce 2009 uděláte výlet do Japonska, šupky dupky do jejich Shikanzenu, tedy japonské Střely, kde na lince z Tokia do Osaky budete mít možnost při rychlosti 300 km/h také využívat Wi-Fi.

Příjem na palubě bude umožněn díky propustnému koaxiálnímu kabelu vysílajícímu vysokofrekvenční signály, jež budou přijímat palubní receivery.

Zatím je vše ve stádiu úvah, protože bude potřeba změřit a naplánovat vedení, uskutečnit pár zkoušek, nejlépe úspěšných, s příjmem vysokorychlostního bezdrátového příjmu ve vlacích, přičemž testy zahrnují i hlavní vlakový koridor v americké Kalifornii. Zde se již totiž podařil příjem signálů při rychlosti 320 km/h.

Wi-Fi při svačince v newyorském parku

Do amerického New Yorku a jeho parků, včetně Centrálního, si však můžete udělat se svým Wi-Fi přístrojem výlet již nyní. Od října 2004 probíhala různá jednání o pokrytí všech deseti parků bezdrátovým signálem, přičemž se hledali sponzoři.

Začátkem července pak byla podepsána sponzorská smlouva s Nokií a novinami The New York Times, takže plnému spuštění nic nebrání.

Ve všech deseti parcích bude aktivováno 18 míst, z toho osm přímo v Central Park, přičemž plné pokrytí bude stačit jak pro mobilní telefony, tak notebooky. První letní pokusy jen v Bryant Park svědčí o tom, že se zde denně připojilo zhruba 250 uživatelů.

Chce Microsoft trhnout iPod?

Vyberte si – zpravodajská stanice a server Bloomberg uvedla informaci, že v prosinci uvede Microsoft na trh konkurenta iPodu, tedy přenosného přehrávacího zařízení hudby s možností přenosu skladeb díky Wi-Fi bez nutnosti počítače.

Mluvčí Microsoftu pak velice vhodně volenými slovy prohlásil, že žádné podobné demo nemají, neřekl však, že by nic nezkoušeli. Pak sdělil, že si zástupce Bloombergu a agentury AP pozvali na kobereček ohledně uvedených spekulací a pověstí.

Tomu, že Microsoft něco podobného připravuje, nahrávají ale i další okolnosti – přenosný přehrávač Microsoft Windows Media Player 11, spolupráce Microsoftu s firmami jako EMI Group Plc, Universal Music Group, NBC, Fox nebo CBS Corp. Nesmíme ani zapomenout na partnerství s Milpitas, kalifornským Sandisk Corp., s Creative Technology Ltd., Toshiba Corp., Dell Inc. a Sonicblue Inc., jehož Rio se prodává se softwarem Microsoftu. A pokud jde o SanDisk, patří mezi největší konkurenty iPodu a Applu statečně šlape na paty, pokud jde o podíl na trhu.

Navíc Microsoft chystá novou verzi Windows s názvem Vista, která by měla kompletně podporovat všechny multimediální kanály, dokonce se díky tomu budou označovat některé počítače speciálním logem, že jsou k potřebnému výkonu způsobilé.

12. 7. 2006

Autor: Jan Lipšanský

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Nej.cz přechází pod O2. Co se pro vás mění?

 

Nej.cz je od 1. června součástí O2. Akvizice se týká služeb Nej.cz, Kuki a netbox. Podívejte se, co se změní pro vás...

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v červnu 2024

 

Rychlosti internetu v červnu kolísaly. Podívejte se, u kterého poskytovatele jsme naměřili nejvyšší hodnoty a která...

O2 představilo letní odměny pro své zákazníky

 

O2 si pro své zákazníky přichystalo na léto řadu novinek. Nabídne jim dvojnásobek Dat naplno nebo O2 tag a repráček...