Úvod > Články > WWW tipy – novinové portály

WWW tipy – novinové portály

Nejen vzhledem k neutěšené situaci v politice prahnou uživatelé internetu po zpravodajských informacích, které si mohou snadno přečíst kupříkladu v práci. V dnešních WWW tipech se zaměříme na informační novinové portály českého internetu.

Asi je důležité zmínit, že řada lidí tráví v práci skoro celý den a večer místo sledování TV dává raději přednost jiným volnočasovým aktivitám, které toliko nevymývají mozek. Internetové magazíny či noviny lze projít během okamžiku, vybrat informace a články, které vás zajímají a ty případně pročíst. Lepším řešením jsou RSS čtečky, ale o těch si napíšeme někdy jindy, dnes se podíváme na největší a nejvýznamnější internetová periodika.

Média s puncem pravdivosti informací

Na internetu existuje několik novinářských žánrů. Jednak jde o technické magazíny, kterým bychom se mohli věnovat samostatně, neboť jejich výskyt je častý, zejména z důvodů historických, kdy internetem vládli hlavně technici a vědečtí pracovníci. Dále jsou to specializované magazíny na kulturu, děti apod. V oblasti zpravodajské žurnalistiky lze média rozdělit na bulvární a řekněme „běžné“ či „normální“, u kterých je validita informací jistější.

Novinky – Tento zpravodajský server vychází z deníku Právo a patří do portfolia produktů společnosti Seznam. Design webu je velice přehledný, dominuje nejaktuálnější zpráva včetně aktuálních textových zpráviček, níže jsou pak starší či méně důležité zprávy. Dále jsou zprávy děleny do určitých kategorií. Informační hodnota je velmi dobrá, autoři připravují speciály, na webu najdete počasí, TV program nebo třeba horoskopy.

iDNES – Informačně velmi kvalitní server, který je připravován ve spolupráci s deníkem MF DNES. Design stránek mi přijde subjektivně méně přehledný a ihned při prvním pohledu na portál je jasné, že je oproti Novinkám více prosycen reklamou a reklamními bannery. I zde jsou připravovány speciály, počasí, sportovní a ekonomické texty.

Atlas – Velmi hezky a přehledně zpracovaný web, který sice nenabízí podrobnější zpravodajství, ale základní informace o aktuálním dění se zde dočtete. Ocenitelná je přítomnost předpovědi počasí a aktuálního TV programu na hlavní straně.

Aktuálně – Web patří do portfolia služeb portálu Centrum. Přehlednost a informační hodnota je dobrá, jsou připravovány speciály, počasí apod. V zásadě je tento web kříženec mezi iDNES a Novinkami.

Ihned – Tento server patří do široké skupiny serverů, které jsou orientovány na zpravodajství, každý z jiné oblasti. Přehlednost je trochu matoucí, ale asi jde o zvyk. Informační hodnota se zdá býti velmi dobrou, stejně jako slovní vyjadřování autorů textů. I zde naleznete spoustu doplňkových služeb.

Bulvár čtou většinou mladí uživatelé internetu

Bulvár je zatracovaný i obhajovaný, osobně jej nečtu, jeho autoři jsou patrně zaměřeni na jinou cílovou skupinu – na mladé lidi a ženy. Ale jistě se najdou i muži, kteří si občas přečtou nějaký ten drb.

Blesk – Patrně největší klasika českého porevolučního bulváru. Obsah lze hodnotit jen ztěží, ale grafická úprava stránek se nese v příjemném, moderním a přehledném stylu. Pokud kupujete papírovou verzi těchto novin, nemusíte, odpoledne jsou zpřístupněny na webu všechny články (globálního charakteru), které ten den vyšly tiskem.

V oblasti bulváru asi netřeba weby dále rozpitvávat, dáme vám tedy na závěr alespoň několik tipů na zajímavé bulvární čtení – Bleskově, iSpy nebo Super.

Závěrem

Není v našich silách a možnostech vyjmenovat všechna internetová periodika, máte-li ale nějaký tip, napište jej do diskuse. Článkem jsme chtěli otevřít cestu k efektivnímu zpravodajství, které je přístupné odkudkoli a poskytne základní informace o aktuálním dění nejen u nás, ale také ve světě.

13. 7. 2006

Autor: David Procházka

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Mapy.cz představují novinku

Seznam.cz přišel s novinkou pro turisty. Společnost přidala novou funkci do portálu Mapy.cz. Jedná se o možnost...

 

Windows 9: nač ten spěch?

Stále více hlasů ze zasvěcených kruhů mluví o tom, že Microsoft hodlá v srpnu představit svůj nejnovější operační...

 

Google nakupuje analytické nástroje: po Emu získal také JetPac

Google se ve svých akvizicích zaměřuje na firmy, které pracují s umělou inteligencí a pokročilou analýzou dat...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Vodafone zlevňuje pevný internet, první půl rok zaplatíte jen za 299 Kč

 

Vodafone spustil novou kampaň na pevný internet. V rámci ní nabídne všechny rychlosti na první půlrok jen za 299 Kč.