Úvod > Články > Cablevision čelí žalobě

Cablevision čelí žalobě

Čtyři velká hollywoodská studia (Universal Studios, 20th Century Fox, Paramount Pictures a Walt Disney) a tři největší americké televizní společnosti (ABC, CBS a NBC) podaly společnou žalobu, která se snaží kabelové společnosti Cablevision Systems zabránit ve spuštění svého systému on-demand, který by měl vyměnit DVD rekordéry připojené k televizi.

Podle žaloby by nová služba, která by měla umožnit nahrávat a zpětně přehrávat televizní programy uložené na firemním serveru kontrolovaném Cablevision, dala příliš velkou kontrolu nad autorsky chráněným materiálem do rukou firmy, jež za autorská práva neplatila. Současné systémy jako třeba TiVo nebo DirecTV umožňují nahrávat pořady na vlastní pevný disk, proti tomu společnosti neprotestují.

Podle žaloby by Cablevision kopírovala, ukládala a znovu vysílala pořady, za jejichž vysílání zaplatila pouze jednou, k čemuž nemá souhlas vlastníků autorských práv, prohlašuje Kori Bernardová, mluvčí asociace Motion Picture Association of America.

Systémy on-demand, které v současné době existují a které nabízí třeba konkurenční Comcast nebo satelitní TV, dovolují dívat se jednou nebo několikrát na jednorázově zaplacené pořady, stejně fungují i některé firmy nabízející stahování filmů pomocí internetu.

Cablevision se brání a tvrdí, že se nejedná o nic jiného nežli o levnější alternativu nahrávání pořadů na konvenční DVR. Navíc na firemním serveru bude mít každý zákazník vlastní prostor a firma nebude promítání nijak ovlivňovat. Podle vyjádření firmy je žaloba hrubým nepochopením celého systému a práva zákazníků na časový posun prohlížení vysílaného materiálu.

Cablevision Systems je šestý největší kabelový poskytovatel ve Spojených státech s nejméně 3 milióny zákazníků. O novém systému on-demand zatím mluví, ale přesně ještě neurčil datum, kdy by měl systém spustit, ani o očekávaných cenových relacích nepadlo ani slovo.

Celý spor samozřejmě napjatě sledují i konkurenti, zejména Time Warner. Tato firma vzbudila svojí snahou spustit službu nazvanou Maestro značný rozruch. Tato služba měla zákazníkům umožnit sledovat prakticky jakýkoliv dříve vysílaný pořad kdykoliv by se jim chtělo, neboť všechny programy by byly automaticky ukládány na firemních serverech. Filmová a televizní studia protestovala a Maestro nebyl nikdy spuštěn.

Místo něj se objevila služba Start Over umožňující v případě, kdy zákazník neviděl kus živého vysílání, spustit program znovu od začátku, ale pouze v případě, že se program ještě stále vysílal.

27. 7. 2006

Autor: Václav Větvička

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Technika s lidskou povahou

O prázdninách převážím notebook mezi domovem a návštěvami s dětmi u babiček a dědů. Pokaždé, když jej pak zapojuji...

 

Furt něco mažu

Používám dvě e-mailové adresy. Jednu soukromou, jednu pracovní, vlastně firemní. Na soukromou mi chodí hromady...

 

5 zajímavých pivních webů

O prázdninách, v parném létě, přijde dobré pivečko vhod. Měl jsem štěstí i na nová piva jako Rampušák, a chtěl jsem...

Nejčtenější články

Naměřené rychlosti internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Podívejte se na únorové statistiky rychlostí internetu od DSL.cz. Jak si tentokrát vedly technologie a u kterého...

Platforma X chce konkurovat Gmailu novým XMailem

 

Elon Musk oznámil spuštění vlastního e-mailového klienta XMail. Chce tak konkurovat populárním Gmailu od Googlu.

Rychlosti Wi-Fi internetu na DSL.cz v únoru 2024

 

Jaké změny jsme v únoru zaznamenali u Wi-Fi internetu? Podívejte se, jaké hodnoty jsme naměřili u vašeho kraje a...